KRATKE PREPORUKE ZA JAKO ZAUZETE: 3 HIT KNJIGE za čitanje tokom VIKENDA
Kažu meteorolozi da nas očekuje vreo vikend, što je idelano da se sakrijete negde u hladovinu i uživate u nekoj od ovih knjiga uz ledeno pivce ili kaficu, Foto: Profimedia

biblioteka

KRATKE PREPORUKE ZA JAKO ZAUZETE: 3 HIT KNJIGE za čitanje tokom VIKENDA

Ovako obimno delo sigurno nećete pročitati za jedan vikend, ali nećete se pokajati ako ga baš za ovaj započnete

Objavljeno: 14:57h
Dejan Katalina

Kažu stručnjaci da svaki lider, preduzetnik i poslovnjak treba da odvoji vreme i pročita poneku knjigu. Pored toga što će steći uvid u neke nove ideje, obogatiće svoj rečnik koji mu je potreban na sastancima i prezentacijama (ako ništa drugo).

Jasno je da živimo u vremenima kada je čitanje postalo privilegija dokonih i nezaposlenih, jer svi ostali moraju da se debelo upregnu kako bi obezbedili egzistenciju sebi i svojoj porodici, pa tako mnogo rade i teško odvajaju vreme za razonodu. Tu i tamo pogleda se neka serija, nekad i ceo vikend otpadne na bindžovanje nekog serijskog hita sa Netfliksa ili HBO, možda se pročita i neki strip iz kolekcije Veselog četvrtka, ali bi knjiga bila suviše naporan i ambiciozan poduhvat.

Zato smo odlučili da vam svakog petka preporučimo po neki naslov koji bi mogli da, ako ništa drugo, makar počnete sa čitanjem za vikend, jer je reč o knjigama nove ili novije produkcije koje su već pronašle put do čitalaca širom sveta, pa ih vredi uzeti u ruke.

Izdavačka kuća Laguna na tržište je izbacila veliki svetski hit Marlona Džejmsa, autorra sa Jamajke, koji se već dokzao sjajnim naslovom "Kratka istorija sedam ubistava" za koji je dobio prestižnu Bukerovu nagradu.

Marlon Džejms
Marlon Džejmsfoto: Printscreen

Roman "Crni Leopard, crveni Vuk" (obima 696 strana) opisuju kao "afričku Igru prestola", a reč je sjajnom spoju epske fantasike i afričke istorije u surovoj priči koja je napola mit, a napola moguća prošlost.

Book 2 of my Top Ten read books of 2019! . This book was absolutely brilliant and I can’t wait for the next book to come out! I believe a series adaptation is in progress too! . Here’s my review: BLRW is an adventure fantasy which keeps moving across its massive size, there are not many pages where you don’t find Marlon James building the world around us. Crazy good part is that the places and characters he has created are not over defined and he leaves a lot to our imagination. The descriptions are part of the story and he doesn’t pause the story line to build the environment. . Second thing or probably the first thing that will come to your mind is the richness of the characters. There are almost no two similar main characters. The ease with which he introduces new types of characters is something I have not seen before. . With BLRW, MJ has blurred the lines between X-Men and Game of Thrones, mashing them together to give an experience unlike any other. The inclusion of Giants, Shape Shifters, Siamese twins, Smoke girl, Witches and many more is done with expert precision. . This has a very interesting effect of the era in which it takes place seeming to stand still, which was mastered by George RR Martin in A Song or Ice and Fire. MJ does the same and you get a sense of stillness in the world he takes you into. . The biggest challenge for me was trying to keep track of the names as well as type of the characters. It gets much easier halfway through once you’re acquainted to most of them. The other thing which might take a little effort is keeping track of the slangs and unique style with which many characters speak. . I think there are a lot of African references and styles used in the book which were lost to me, but I think would be much more appreciated by people having roots there. Overall, I’m going to be recommending this to everyone. If you’re looking for a book which will take you to places you probably could never imagine yourself, this book is for you. Also, it’s the first in the Dark Star Trilogy, better read it now!

A post shared by Faroukh | Bookstagram (@theguywiththebook) on

Kako su već napisali za ovu knjigu: "Služeći se afričkom istorijom i mitologijom koliko i raskošnom maštom, Marlon Džejms je napisao jedinstven roman. Koristeći se običnim, ali često neobično postavljenim rečima stvara opčinjujuću atmosferu koja opija mirisom afričkih pustinja, savana i gradova podignutih visoko među drvećem ili uklesanih u stenu. Kroz priču o ovom neobičnom svetu Džejms istražuje pitanje istine, granica moći i ljudsku potrebu da dokučimo i jedno i drugo".

foto: Printscreen

Ovako obimno delo sigurno nećete pročitati za jedan vikend, ali nećete se pokajati ako ga baš za ovaj započnete.

Novi roman sjajnog Francuza Frederika Begbedea zasigurno se može pročitati za jedan vikend. Reč je o izdanju beogradske Booke - "Čovek koji plače od smeha".

U novom romanu Begbede se bavi uticajem humora, a samim tim emotikona i izmišljenih vesti, TV komedijaša i ostalih humorista, na našu svakodnevnicu. Naravno, bavi se i svojim glavnim temama - modernim muškarcem sa izraženim libidom koji se zadesio usred svetske pošasti u obliku pokreta #metoo, odnosno kako biti punokrvni mužjak u vreme kada se svaki nepromišljeniji nabusitiji nastup može smatrati pokušajem silovanja. Jedna luda trka kroz uzavrele ulice Pariza na kojima se odvijaju protesti "žutih prsluka".

foto: Printscreen

Ko prati Begbedeov opus, poznat mu je autorov alter ego Oktav Parango. Elem, Parango je bio kopirajter 90-ih, skaut za modele 2000-ih. Sada, u novoj deceniji, pronalazi nov poziv… Posle romana 699 dinara, koji se bavio tiranijom marketinga, i U pomoć, molim za oproštaj, na temu trgovine ženskom lepotom, ovim novim satiričnim romanom zaključuje se trilogija Oktava Paranga o savremenim otuđenjima. Sve je nažalost tačno (i proživljeno) u ovoj satiri, urnebesnoj i očajničkoj, koja govori o nusproizvodima našeg društva razonode.

foto: Printscreen

Iako su uvek u vrhu na top listama prodaje, trileri se često ne smatraju ozbiljnom književnošću već šund-romanima, mada među njima ima istinski sjajno napisanih i odlično izgrađenih dela. U svakom slučaju, be bi ih trebalo potcenjivati!

Naslov koji vam kao treću knjigu predstavljamo je vrlo svež.

Autorka Megan Goldin je radila kao novinarka za ABC i Rojters u Aziji i na Bliskom istoku, gde je izveštavala sa ratišta i pisala o ratu, miru i međunarodnom terorizmu. Nakon što je rodila treće dete, vratila se u rodni grad Melburn kako bi odgajala sinove i pisala romane, često dok ih je čekala da završe s treningom.

To je nije zaplet romana, nego biografija autorke. Knjiga je "Escape Room" (Laguna), ostavljen je originalni naziv, a odlična je za sve one koji rade u korporacijama i imaju ubitačan tempo života. Zašto? Zato što je baš u taj milje smeštena radnja ove napete knjige.

U unosnom svetu Volstrita Vinsent, Džuls, Silvi i Sem su veliki igrači. Bezobzirno ambiciozni, oni sklapaju poslove vredne milijarde dolara i žive u neviđenom luksuzu. Novac je jedino što im je važno i oni će učiniti sve da se obogate.

foto: Printscreen

Učestvujući u igri escape room, njih četvoro će se naći zarobljeni u liftu, no sve će poći naopako. Da bi izašli iz klopke, moraju da ostave žestok rivalitet po strani i da zajedno rade na pronalaženju tragova i rešavanju zadataka koji će ih osloboditi. Ali u skučenom mračnom liftu tajne njihovog tima izlaze na videlo. Moraće da odgovaraju za sve ono što su radili i zaradili na mestu punom obmana, zastrašivanja i seksualnog uznemiravanja.

foto: Profimedia

Kažu meteorolozi da nas očekuje vreo vikend, što je idelano da se sakrijete negde u hladovinu i uživate u nekoj od ovih knjiga uz ledeno pivce ili kaficu. Dobro će vam doći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.