PREMINUO VELIMIR KOSTOV U NIŠU: Srbija je izgubila velikog čoveka
Velimir Kostov, Foto: Printscreen

VELIKI GUBITAK

PREMINUO VELIMIR KOSTOV U NIŠU: Srbija je izgubila velikog čoveka

Rođen 1956. godine u Dimitrovgradu, Kostov je gimnaziju završio u Kruševcu, a Filozofski fakultet u Nišu (Grupa za anglistiku)

Objavljeno:

Velimir Kostov, pesnik i prevodilac, dugogodišnji član Upravnog odbora Srpskog Pen centra preminuo je u Nišu nakon kraće i teške bolesti, saopštio je Pen centar.

Rođen 1956. godine u Dimitrovgradu, Kostov je gimnaziju završio u Kruševcu, a Filozofski fakultet u Nišu (Grupa za anglistiku).

Radio je kao profesor engleskog jezika i stručni prevodilac, direktor i pomoćnik direktora Pozorišta lutaka u Nišu, direktor Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“, predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava u Gradskom veću grada Niša. Kostov je bio član Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

Objavio je knjige pesama „Prećutni dogovori“ (1997), „Potkožni život“ (2003) i „Ako to zna Vaclav Havel“ (2004).

foto: Printscreen

Na bugarskom jeziku objavio je knjiga pesama „Černa pčela“ (2011). Poezija mu je prevođena na engleski, francuski, bugarski, slovenački i makedonski.

Prevodio je prozu, poeziju i esejistiku sa engleskog, francuskog i bugarskog jezika.Među piscima koje je prevodio nalaze se Elis Manro, Margaret Etvud i Deni Laferijer.

Priredio je i preveo „Antologija kratke priče Bugarske“ (1998), kao i čitav niz savremenih bugarskih pisaca, među kojima i knjige Aleka Popova i Cvetanke Elenkove.

- Svojim prevodilačkim radom oličavao je dragocenu vezu između srpske i bugarske književnosti i kulture. Srpski PEN centar pamtiće književni i prevodilački rad Velimira Kostova Čede, njegovu predanost na unapređenju srpsko-bugarskih književnih i kulturnih veza, njegovu prijateljstvo i neizmernu duhovitost - saopštili su iz Upravnog odbora PEN centra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.