Najbolja dela H. Dž. Velsa u stripu objavljena na srpskom
Foto: Printscreen

strip

Najbolja dela H. Dž. Velsa u stripu objavljena na srpskom

Nova izdavačka kuća, 300 čuda, obradovala nas je luksuznim izdanjem četiri izabrana dela Herberta Džordža Velsa u stripu - Rat svetova, Vremeplov, Ostrvo doktora Moroa i Nevidljivi čovek. Piše: Ljubisav Panić/City Magazine

Objavljeno: 10:36h

Pojedini izvori tvrde da je oko milion Amerikanaca poverovalo u invaziju bića sa druge planete 1938 godine. Paniku je izazvalo emitovanje radio drame Rat svetova, zasnovane na istoimenom romanu Herberta Džordža Velsa. Sada znamo da su izveštavanja medija o tom događaju bila preuveličana. Najverovatnije je samo oko pedeset uplašenih duša napustilo svoje domove u strahu od Marsovaca, što ne umanjuje Velsovu genijalnost. Naprotiv.

foto: Printscreen

Stripovi iz edicije Herbert Džordž Vels urađeni su sa tvrdim povezom i stranicama u boji (Foto: 300 čuda d.o.o) Britanski pisac napisao je više klasičnih dela. Osmislio je uzbudljivo putovanje kroz vreme u Vremeplovu (1895), zastrašujuće eksperimente u Ostrvu doktora Moroa (1896), nesvakidašnjeg naučnika u Nevidljivom čoveku (1897) i tehnološki napredne vanzemaljce u spomenutom Ratu svetova (1898). Njegovi junaci inspirisali su više filmskih, televizijskih i radio adaptacija. Pre dva meseca, međutim, izdavačka kuća 300 čuda pokazala je kako Velsova vizionarska dela izgledaju kad se adaptiraju u stripove. Bio je to neobičan potez za firmu koja se sedam godina unazad bavila uvozom craft piva.

foto: Printscreen

Stripovi izdavačke kuće 300 čuda mogu se poručiti i preko njihovog sajta (Foto: 300 čuda d.o.o) Kao ljubitelji devete umetnosti, zaposleni u 300 čuda želeli su da obogate domaću strip scenu. Došli su do strip verzija Velsovih izdanja na engleskom jeziku i pomislili da bi bilo dobro da ih prevedu i štampaju u Srbiji. „Strip izdavaštvo je novi korak za nas, koji smo napravili posle otvaranja zajedničke prodavnice sa izdavačkom kućom Darkwood, specijalizovanom za stripove. Darkwood je, međutim, ostao zasebna kuća s kojom smo u prijateljskim odnosima i nikada nije bilo reči o zajedničkim izdanjima. Naša saradnja ostvarena je samo kroz prodajni prostor koji se nalazi u Balkanskoj ulici u Beogradu“, kaže Ognjen Vučković, osnivač firme 300 čuda.

Strip Nevidljivi čovek urađen je na 112 strana, crtež Chris Regnault
Strip Nevidljivi čovek urađen je na 112 strana, crtež Chris Regnault foto: Printscreen

Strip Nevidljivi čovek urađen je na 112 strana (foto 300 čuda d.o.o) Ta prodavnica je sada bogatija za stripove Vremeplov, Ostrvo doktora Moroa, Nevidljivi čovek i Rat svetova. Scenario za njih potpisao je Dobs, nekadašnji predavač istorije filma, dok su prelepe crteže uradili različiti autori – Visente Sifuentes, Kris Renjo, Matje Moro i Fabricio Fjorentino. Raskošnost izdanja opravdana je nemerljivim uticajem viktorijanskog pisca. Vels je prvi predstavio koncept nuklearnog naoružanja i autor je koji je inspirisao Roberta H. Godarda, tvorca raketa bez kojih ne bi bilo sletanja na Mesec.

Tabla stripa Nevidljivi čovek, crtež Chris Regnault
Tabla stripa Nevidljivi čovek, crtež Chris Regnaultfoto: Printscreen

Tabla stripa Nevidljivi čovek, crtež Kris Renjo (Foto: 300 čuda d.o.o) „H. Dž. Vels je uvek merodavan i moderan. On ne može da izgubi na aktuelnosti. Videćemo još mnogo varijacija na četiri njegova najpoznatija dela u budućnosti“, kaže Vučković dok Holivud upreže svoju mašineriju. Nedavno su premijerno prikazane dve serije zasnovane na romanu Rat svetova (jednu je producirala televizijska kuća Fox, a drugu BBC). Najavljeno je i snimanje serije Wellsville, koja će udružiti više Velsovih romana u jedan narativ, dok nas u februaru očekuje slobodnija filmska ekranizacija romana Nevidljivi čovek, sa Elizabet Mos u glavnoj ulozi (The Handmaid’s Tale). Još uvek ne znamo kako će se to odraziti na prodaju stripova. Ljubitelje devete umetnosti u Srbiji teško je pročitati. Na prvi pogled čini se da nema previše zainteresovanih za strip, ali postojanost pojedinih izdavačkih kuća i mnoštvo sjajnih naslova poručuju suprotno. Vučković ističe da niska kupovna moć, preskočene generacije, moderne tehnologije i nedostatak vremena uzimaju danak. Uprkos tome, nije sklon pesimizmu. „Budućnost je nesigurna, ali strip će opstati“, kaže dok pravi planove za nova izdanja.

Izdavačka kuća 300 čuda objavila je i domaći strip album Mali moreplovac, legendarni strip Nikole Navojeva iz tridesetih godina prošlog veka, a do kraja godine bi u prodaji trebalo da se pojave Istorija piva u stripu i omnibusi Helboja. Velsu ova konkurencija neće smetati. Gde god da se objavi, on opstaje.

Poput drugih stripova iz svoje edicije, Ostrvo doktora Moroa je štampano u A4 formatu
Poput drugih stripova iz svoje edicije, Ostrvo doktora Moroa je štampano u A4 formatu foto: Printscreen

(espreso.co.rs/citymagazine.rs)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.