Jedanaest pesama jugoslovenskog funkyja i soula koje verovatno nikada niste čuli
Elipse i Edi Dekeng, Foto: printscreen

YU Rock

Jedanaest pesama jugoslovenskog funkyja i soula koje verovatno nikada niste čuli

Redosled numera u ovom tekstu je nebitan. Pesme koje ćete sresti ovde i nadamo se čuti nisu tu zato što su "najbolje", već zato što su nepravedno zaboravljene.

Objavljeno: 20:30h
Vladimir Marković

Funky soul zvuk od samih svojih početaka, s kraja šezdesetih, s lakoćom je uhvatio pelcer na Balkanu i pokazalo se da je područje nekadašnje Jugoslavije jedno od najplodnijih za ovu vrstu muzike. Ovdašnji muzičari pokazali su naročiti dar da uhvate i stvore ugođaj, muzičarskim žargonom rečeno gruv, neophodan za sviranje funky i soul muzike.

Redosled numera u ovom tekstu je nebitan. Pesme koje ćete sresti ovde i nadamo se čuti nisu tu zato što su "najbolje", već zato što su nepravedno zaboravljene. Nema razloga da komentarišete u stilu "A gde je ovo ili ono?" - sastavite i vi svoju listu i objavite na svom profilu, jer kulturna retrospektiva je uvek veoma važna. Srpska, hrvatska, slovenačka, makedonska i sve ostale muzičke kulture koje su donedavno činile zajedničko jugoslovensko kulturno tržište suviše su male da bi sebi mogle da dopuste luksuz da zaborave i na smetlište bace bilo koji svoj kvalitetan proizvod. Pokušaćemo da ispravimo deo te nepravde.

Elipse - Za one što na licu nose bore (1967)

Kolege sa sajta Vice prenele su zanimljivu teoriju o tome da su funky zvuk u Jugoslaviju doneli afrički studenti. Prema toj priči, prva funky numera snimljena u Jugoslaviji bila je pesma beogradske grupe Elipse "Za one što na licu nose bore" sa zairskim studentom Edijem Dekengom koji peva ovu numeru na srpskom.

Zlatko Golubović - Dorćol u ponoć (1969)

Ko je ovaj zaboravljeni šmeker? Zlatko Golubović (1940-1999) bio je aktivan na jugoslovenskoj muzičkoj sceni od 1966-76, i u tom periodu objavio je osamnaest ploča - sedmoinčnih singlica, EP-jeva i jedan davno izumrli format - šestoinčni fleksi disk - tanku gramofonsku ploču štampanu jednostrano na savitljivoj foliji koja se obično delila besplatno uz neki časopis.

Arian - Lutaš velikim gradom (1981)

Pevač iz Skoplja, čije pravo ime je Arian Kerliu objavio je svoj prvi i nažalost jedini album Arian (PGP RTB 1981). LP sadrži osam pesama, A stranu sa četiri numere na engleskom jeziku, dok B strana sadrži te iste pesme na jeziku koji se tada zvao srpskohrvatski. Pri snimanju albuma, Arian je uključio u produkciju mnoga strana imena, pa je tako jednu od pesama sa A strane napisao poznati Boby Couldwell, a produkciju albuma potpisuje James Behjamin-Fish.

Jazz orkestar Radio televizije Beograd - Pauk (1978)

Naravno, teško je pronaći nekoga ko nije čuo za Jazz orkestar Radio Televizije Beograd - državnu jazz reprezentaciju, koja je širila ugled Beograda i Jugoslavije na najjačim svetskim jazz festivalima i neretko putovala sa Titom po svetskim morima i okeanima na njegovom brodu Galeb. Ipak, kakve sve dragocenosti se kriju u kovčezima beogradskog Big Benda može otkriti samo veoma uporan istraživač. Za ovaj izbor izdvajamo fenomenalnu funky kompoziciju Zvonimira Skerla "Pauk".

Janko Nilović - Drug song (1975)

Pomalo je diskutabilno da li je u redu svrstati muziku Janka Nilovića u jugoslovenski funky/soul, pošto u Jugoslaviji (ni u njenim razjedinjenim emiratima) nikada nije živeo niti je poznato da je ostvario bilo kakvu interakciju sa ovdašnjom muzičkom scenom. Rođen 1941 u Turskoj od oca Crnogorca i majke Grkinje, već 1960 doselio se u Pariz gde i danas živi i bavi se muzikom.

Tihomir Pop Asanović - Majko zemljo (1974)

Klavijaturista grupe Time, Tihomir Pop Asanović (1948) sedamdesetih godina bio je jedan od najcenjenijih evropskih studijskih muzičara. Objavio je tri solo albuma sa instrumentalima ili vokalnim numerama u kojima kao pevači najčešće gostuju Dado Topić, Janez Bončina ili Zdenka Kovačiček. "Majko zemljo" je naslovna pesma sa njegovog prvog solo albuma objavljenog za Jugoton 1974.

Zdenka Kovačiček - Hajde, Džefersone (1978)

Zdenka Kovačiček (1944), naravno, nije anonimna umetnica. Ostvarila je značajnu karijeru najpre u inostranstvu kao prateći vokal Billa Haleya i The Kinks, a zatim u Jugoslaviji, gde je sarađivala sa vrhunskim umetnicima kao što su Kire Mitrev, Kornelije Kovač, Tihomir Pop Asanović, zagrebačka grupa Nirvana, i mnogim drugima. Objavila je jedanaest albuma i ne zna se tačno koliko singlica. Ova pesma, koju je napisao Kornelije Kovač, a izvodi bend još jednog velikana jugoslovenskog funka, Igora Savina, ne spominje se ni u jednoj diskografiji gospođe Kovačiček, dakle zaboravljena je.

Zorica Milosavljević - Disko par (1976)

Zorica Milosavljević peva ovu sjajnu funky stvar na makedonskom. Njeno devojačko ime je Zorica Popankova i bila je članica Grupe Makedonija.

Kanibal Fru Fru - By The Way (1982)

Beogradski bend Kanibal Fru Fru činili su Bojan Zulfikarpašić, danas poznat kao džez pijanista sa značajnom međunarodnom karijerom, Dejan Škopelja Škopi (ex U škripcu, danas Babe), Vladimir Đelić poznatiji kao DJ Chile, Nikola Filipović, Boris Popović i Nebojša Višnjić. Beograd osamdesetih nažalost nije bio pravo mesto za ovakav zvuk.

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar - Timpan Funk (2002)

Još malo beogradskog funka u najboljem izdanju. Supergrupa Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar na svom završnom trećem albumu "Sunca" pokazala je sve svoje mišiće upravo u ovoj numeri. Glas najbolje beogradske funky-soul pevačice Marinke Manje Đorđević (1970-2019, ex Disciplina kičme) dodao je dimenziju zaumnog.

Zerkman Big Bang - Opriment (2010)

Beogradski muzičar Zoran Erkman (1968-2013) poznatiji kao Zerkman, dugogodišnji član Discipline kičme, Big Banda RTS i Kande Kodže i Nebojše objavio je jedan solo album pre svoje prerane smrti, na kojoj se nalazi ova neverovatna funky stvar.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.