PRODAVAČICA MAGLE IZ AMERIČKOG MIRIJEVA: Kako je Magični Ćira povukao paralelu između Marine Abramović i Peti Smit
Magični između dve "bele udovice", Foto: Printscreen

paralele i dijagonale

PRODAVAČICA MAGLE IZ AMERIČKOG MIRIJEVA: Kako je Magični Ćira povukao paralelu između Marine Abramović i Peti Smit

Znate ono kad se za neku uzvišeno kvarnu pizdariju kaže da je „ženski loša“

Objavljeno:

Zoran Ćirić, legendarni niški pisac poznat i po nadimku Magični, ovih dana je učinio ono što mnogi rade - osvrnuo se na izložbu Marine Abramović u Beogradu, ali kroz sasvim drugačiju optiku.

U tekstu naslovljenom "Bela udovica", Ćirić je povukao parelelu između Abramovićeve i kultne heroine panka Peti Smit.

Njegov teks prenosimo u celosti, uživajte:

Dosta je bilo mizantropije – vreme je za staru dobru mizoginiju! Kandidatkinja za krunisanje krunom od perja i katrana je, prirodno, nikad dosta. Međutim, ženska dostignuća u umetnosti nepogrešivo probude krstaški libido i kod bipolarnih biseksualaca, i svih zamislivih, faličnih muškarčića. Prosto, od nekih „umetnica“ i evnusi zapate stidne vaši. Znate ono kad se za neku uzvišeno kvarnu pizdariju kaže da je „ženski loša“.

foto: Printscreen

Ali kako opisati ženskog žigola koji pati od erekcije jezika, pa ne može nikako da zatvori usta? Kako takvom feleru začepiti gubicu? Jedino tako što ćete ga pustiti da kevće, poje, unjka, vrišti, omuje, leleče. Dok u uštirkanoj glavici prevodi svu tu vanmateričnu onomatopeju. To vam je, u najkraćem, klinička slika slučaja zvanog „Peti Smit“. Ovo ime zaslužuje da se piše s navodnicima.

foto: Printscreen

O, koliko zasluga ima ta svestrana ličnost, koja je svoju nepostojeću ženstvenost žrtvovala zarad mrtvih pesnika koji posle njenog tretmana nikada više nisu poželeli da vaskrsnu. „Tetka panka“, „Strina novog talasa“, „Ujna ženskog alternativnog roka“. Borac za promiskuitet kućnih ljubimaca, zaštitnik zelenila u Central Parku, simbol obrezanog feminizma.

foto: Printscreen

U svom dobrotvornom pokroviteljstvu prevazišla je i Anđelinu Džoli – samo što prepredena Peti nije usvajala napuštenu decu već muškarce s umetničkim darom. Nije umela da piše poeziju ili komponuje muziku ali je umela da izabere partnere koji su postigli značajan uspeh, i tako i njoj stvorili ime. Robert Mejpltorp, Sem Šepard, Alen Lanier, Tom Verlejn – svi su bili usisani u njenu fantaziju i izigravali Remboa, kojeg je delila sa Bodlerom i Blejkom, te tako dokazala da i najslavnije mrtvake ne može zaobići rđav seks.

foto: Printscreen

Kada jednoga dana, vrlo skoro, ovim korektno kastriranim svetom zavladaju bogomoljke – Peti Smit će biti ovenčana ordenom Vrhunske Upinjačice. Diletantska blamaža na nobelovskoj žurci u čast Dilanovog ulaska u „ekipu sa Vol Strita“ tek je jedan u nizu njenih dostignuća zbog kojih je i postala „Marina Abramović rokenrola“ – prodavačica magle na stanici metroa u nekom od njujorških Mirijeva. Morate stvarno biti ekstremno avangardni pa da postanete „kultna zvezda“ bez ijedne velike pesme.

foto: Printscreen

Toliko su je kustosi u rokenrol muzejima na Menhetnu ozbiljno shvatali da je čak nisu ni pljuvali – kad već nisu mogli da je hvale. Logika liberalnog akademizma s prekorom je pitala sve rokerski nastrojene estetske skeptike: Mislite li da je lako kreirati neizrecivo sranje? Koje retoričko pitanje!

foto: Printscreen

Pa šta drugo preostaje ženi bez sisa, bez dupeta, bez talenta i bez smisla za humor?

BONUS VIDEO:

NJEGA TREBA POD HITNO UHAPSITI! U prodavnici otvara kutije sa farbom za kosu, zameni boju, a onda sve uredno vrati na policu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.