TEOFIL PANČIĆ: Besmisleno je da Miljenko Jergović u Beogradu bude smatran stranim piscem
Teofil Pančić, Foto: Beta / Dragan Gojić

jugoslovenska književnost

TEOFIL PANČIĆ: Besmisleno je da Miljenko Jergović u Beogradu bude smatran stranim piscem

"Zvali je ili ne zvali tako, jugoslovenska književnost postoji i postojaće i u budućnosti"

Objavljeno:

Novinar i pisac Teofil Pančić izjavio je da jugoslovenska književnost postoji i danas i dodao da će nesumnjivo postojati i u budućnosti, bez obzira što države Jugoslavije više nema.

"Jugoslovensko nasleđe i dalje živi, i dalje traje u kreativnom smislu, a u društvenom, kulturnom, političkom je najprogresivnije", rekao je Pančić sinoć na tribini u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, "zvali je ili ne zvali tako", jugoslovenska književnost postoji i postojaće i u budućnosti.

"Besmisleno je da pisca kojeg čitamo bez prevodioca nazivamo stranim piscem. To je činjenica i ne može da se promeni, bez obzira na ljude koji su izgradili karijere na izolovanim etnonacionalnim književnostima", kazao je Pančić.

Dodao je da "jezik, kao voda, uvek nađe put".

"Besmisleno je da, na primer, Miljenko Jergović u Beogradu ili u Podgorici bude smatran stranim piscem", rekao je Teofil Pančić.

Prema njegovim rečima, premisa da postoje dva jezika, srpski i hrvatski, ili još više njih, jeste "besmislena".

"Svaki Srbin govori hrvatski čim se rodi, kao što svaki Hrvat govori srpski čim se rodi. Budućnost naših literatura nastaviće da postoji u zajedničkom jeziku, to je neupitno", naveo je Pančić.

Književna teoretičarka i kritičarka Vladislava Gordić Petković kazala je da ljudi sa prostora nekadašnje Jugoslavije koji žive u inostranstvu koriste termin "naš jezik".

"U poslednje vreme taj jezik se zove i 'dobardanski', jer se na svim jezicima i podjezicima 'dobar dan' kaže isto'", navela je Vladislava Gordić Petković.

Tribina je održana u okviru jednodnevnog festivala Blumsdej (Bloomsday Serbia 2019).

Festival je bio posvećen Džejmsu Džojsu (James Joyce), odnosno njegovom romanu "Uliks", a nazvan je Blumsdej (Blumovdan) po glavnom junaku "Uliksa", Leopoldu Blumu (Bloom).

"To je dan koji slavi verovatno najznačajniji datum u istoriji književnosti. Celokupna radnja 'Uliksa', Džejmsa Džojsa, jednog od najvećih romana moderne evropske književnosti, odvija se u jednom danu - 16. juna 1904. godine. Leopoldu Blum, poput modernog Odiseja (Uliks je latinski naziv za Odiseja) luta Dablinom do krajnjeg odredišta", kazali su organizatori.

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.