Pronađen nastavak romana Paklena pomorandža
Kadar iz filmske adaptacije, Foto: Profimedia

zanimljivo otkriće

Pronađen nastavak romana Paklena pomorandža

Originalni roman je jedno od kultnih dela savremene literature

Objavljeno:

Rukopis koji bi se mogao okarakterisati kao nastavak kultnog romana "Paklena pomorandža" (Clockwork Orange) pronađen je među ličnim stvarima britanskog pisca Entonija Burdžisa, piše BBC.

Otkriće je objavila Međunarodna fondacija Entonija Burdžisa, u čijem su vlasništvu bili svi lični predmeti ovog pisca koji je preminuo 1993. godine. Distopijski crnohumorni kriminalistički roman "Clockwork Orange", objavljen 1962. godine, jedno je od kultnih dela savremene literature. U 1971. dobio je i svoju filmsku adaptaciju u režiji Stenlija Kjubrika. Filmska adaptacija je ostvarila ogroman uspeh kod publike i kritike, a nominovana je i za Oskara, za najbolji film.

U novootkrivenom rukopisu, nazvanom "Clockwork Condition", Burdžis na 200 stranica promišlja egzistencijalna pitanja i razvija motive iz prve knjige, a dotiče se i kontroverzi koje je u javnosti izazvao roman i film. Čelnik fondacije i profesor engleske književnosti na Mančester Metropolitan univerzitetu Endru Bizvel je kazao da je pronađeni rukopis neverovatno otkriće koje baca novo svetlo na Burdžisa, Kjubrika i kontroverzu koja okružuje tu zloglasnu priču. "Rukopis objašnjava Burdžisovo viđenje zločina, kazne i loših uticaja vizuelne kulture", rekao je Bizvel. Pisac je od spomenutog rukopisa u jednom trenutku odustao, shvativši "da nije filozof, već književnik”. Inače, u 1974. godini objavio je i autobiografiju "Clockwork Testament", u kojoj se dotaknuo nekih od spomenutih tema.

BONUS VIDEO: DEJAN ILIJIĆ: Mogu da vidim sebe kao rok muzičara, klasičara i džezera (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.