BANKSIJEVA "ISECKANA" VERZIJA "DEVOJČICE SA BALONOM" PRODATA ZA 18,5 MILIONA FUNTI! Novi rekord za umetnika!
Foto: Youtube/Printscreen/Shredding the Girl and Balloon - The Director’s half cut

umetnost

BANKSIJEVA "ISECKANA" VERZIJA "DEVOJČICE SA BALONOM" PRODATA ZA 18,5 MILIONA FUNTI! Novi rekord za umetnika!

Zavisno od toga da li vidite devojčicu koja ispušta balon, ili ga hvata, značenje se može interpretirati kao gubitak nevinosti ili dolazak nove nade i ljubavi

Objavljeno:

"Devojčica sa balonom" ("Girl with Ballon") originalnog britanskog umetnika oduševila je mase od samog početka, kada je po prvi put predstavljena kao serija skiciranih murala na nekoliko lokacija u Londonu 2002. godine.

Delo predstavlja arhetipski simbol detinjstva i slobode, čija se poruka može protumačiti na različite načine. Zavisno od toga da li vidite devojčicu koja ispušta balon, ili ga hvata, značenje se može interpretirati kao gubitak nevinosti ili dolazak nove nade i ljubavi.

Na aukciji održanoj 2018. godine, slika na kojoj se nalazila adaptacija famoznog murala koju je Banksi poklonio prijatelju nakon izložbe "Barely legal" ("Jedva legalno") 2006. godine, bila je iseckana na uske trake.

Banksy
foto: Youtube/Printscreen/BanksyFilm

Čim je multinacionalna korporacija Sotheby's zaključila prodaju slike cenom od neverovatnih 1,042.000 funti, slika je počela da klizi iz okvira i bila iseckana do pola, praćena zvukom alarma i šokiranom publikom. Banksi je izjavio da je još 2006. godine osmislio samodestruktivni mehanizam u slučaju da slika bude izložena na aukciji.

"Devojčica sa balonom" je nakon aukcije preimenovana u "Ljubav je u kanti" ("Love is in the bin"). Sotheby's je istakao da je to jedini rad u istoriji koji je napravljen uživo tokom aukcije, dok su stručnjaci procenili da će mu njegova "samodestrukcija" povećati cenu.

Banksy
foto: Youtube/Printscreen/BanksyFilm

Ispostavili se da su stručnjaci bili u pravu, s obzirom na činjenicu da je slika ove godine prodata za zapanjujućih 18,5 miliona funti! Prodaja slike "Ljubav je u kanti" označila je novi rekord za umetnika, premašivši prošlogodišnju prodaju slike "Promena igre" ("Game changer"), na kojoj su medicinski radnici prikazani kao superheroji, po ceni od 16,7 miliona funti- iznos koji je doniran bolnicama u Ujedinjenom kraljevstvu.

Bonus video:

01:53

BESPLATNE TURE U GALERIJI MATICE SRPSKE: Povodom Dana državnosti Novi Sad spremio iznenađenje za sve posetioce (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.