"POTREBNO NAM JE DA ODBACIMO TMURNU STRANU": Umetnica iz Sarajeva stigla u BG i donela SVOJU DOZU OPTIMIZMA (VIDEO)
Slike, Foto: Printscreen Instagram, Facebook

espreso intervju

"POTREBNO NAM JE DA ODBACIMO TMURNU STRANU": Umetnica iz Sarajeva stigla u BG i donela SVOJU DOZU OPTIMIZMA (VIDEO)

Hannin stil karakterišu raznobojna platna na kojima neretko možete videti dinamične dezene u harmoniji sa figurama koje slikama daju neverovatnu dozu opuštenosti i užitka

Objavljeno: 12:43h
Ana Klikovac

Hanna Dujmović (1994), je umetnica iz Sarajeva. Pohađala je vajarsku klasu na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu i 2017. je uspešno diplomirala. Izlagala je na samostalnoj izložbi radova u prostorijama galerije Raifaisen banke, i bila učesnica grupne izložbe održane unutar pomenute Akademije likovnih umetnosti.

Ove godine Hanna je svoje umetničke radove donela u Beograd, prvo u prostorije Atrijuma gde je njena izložba pod nazivom "Slikarstvo optimizma i sinergija osjetila" bila otvorena za javnost od 16. septembra do 1. oktobra.

Izložba je potom premeštena u kafe Meduzu 4. oktobra, gde će ljubitelji umetnosti moći da uživaju u Hanninim radovima do 31. oktobra.

Hannin stil karakterišu raznobojna platna na kojima neretko možete videti dinamične dezene u harmoniji sa figurama koje slikama daju neverovatnu dozu opuštenosti i užitka. Njena dela su inspirisana sarajevskom i španskom kulturom ljudskog hedonizma.

Ovom prilikom Hanna je za Espreso podelila više o svom radovima.

Šta je bila glavna inspiracija za tvoje slike?

- Glavna inspiracija bila je moja mašta. U njoj pronalazim najveći izvor svoje inspiracije zato što imam na pretek tih nekih scena u glavi i onda ih prebacim na platno. Obično su te scene figurativne i sadrže mnogo osećanja i mnogo boja. Moja mašta je zasigurno najveći izvor moje inspiracije. Posmatrajući određene scene u životu kroz prizmu mog mozga pretvaram priče u delo.

Hana Dujmović
foto: Facebook

Kako izgleda tvoj umetnički proces?

- Prvo nacrtam skicu i onda na osnovu skice pravim sliku koja obično bude prilično drugačija od onoga kako zamislim na početku. U procesu rada se razvije potpuno drugačija percepcija.

Na tvojim radovima se primećuje dah španske umetnosti. Kakav uticaj daju ti detalji?

- Smatram da nam je svima u ovom periodu potrebno nešto što je relaksirajuće, nešto što je lepo i lagano. Potrebno nam je da odbacimo tu neku tmurnu stranu.

Hana Dujmović
foto: Facebook

Ko su likovi na tvojim slikama? Da li i oni deo tvoje mašte?

- Likovi na mojim slikama su fiktivni; oni ne predstavljaju određene ličnosti. Ponekad, u određenim segmentima svojih slika, znam da predstavim svoj autoportret u vidu neke manje slike na zidu. Ali što se tiče ostalih likova, oni su isključivo fiktivni.

Da li postoji rad koji bi posebno istakla?

- Svaki rad mi je poebno drag. Ne bih mogla da izdvojim ni jedan rad zato što je svaki za sebe poseban i svaki rad je dosta različit od onog prethodnog. Svaka nova slika koju naslikam je novi prozor u novi svet. Svaka slika mi u momentu završetka bude najbolja i kada uradim sledeću, onda mi ta bude još bolja.

Hana Dujmović
foto: Facebook

Kako se odlučuješ za paletu boja koju primenjuješ? - U glavnom koristim čiste boje koje ne mešam već ih nanosim direktno na platno. To daje vizuelno snažan efekat. Boje koje najčešče koristim su crvena, plava i žuta u kombinaciji sa nekim sekundarnim bojama kao što je ljubičasta ili koristim zlatne tonove. Uvijek imam momenat crne i bele koje prave kontrast između tih jakih boja koji prija očima.

Da li imaš u planu još ovakvih projekata?

- Definitivno. Ovo je tek početak. Planiram da organizujem izložbu u Sarajevu. Do sada tamo nisam imala slikarsku izložbu, već samo skulptursku. Nakon Sarajeva ću da odlučim gde ću dalje izlagati. Nemam konkretan plan s obzirom da je korona ali kada se malo smiri situacija, voljela bih da napravim turneju po Balkanu.

Hana Dujmović
foto: Facebook

Izložbu slika "Slikarstvo optimizma i sinergija osjetila" možete posetiti svakog dana u kafe Meduzi u Gospodar Jevremovoj 6, do 31. oktobra.

Bonus video:

02:29

DECA SLIKALA NA RUŠEVINAMA STARIM 17 VEKOVA

(Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.