NAGRADA MUZEJA PONOVO DODELJENA POSLE 47 GODINA: Dobitnik je ovaj čuveni SRPSKI SLIKAR i AKADEMIK
Posebna mi je čast i zadovoljstvo da posle 47 godina uručim prvu nagradu Muzeja grada Beograda, Foto: Printscreen

dodela

NAGRADA MUZEJA PONOVO DODELJENA POSLE 47 GODINA: Dobitnik je ovaj čuveni SRPSKI SLIKAR i AKADEMIK

Time je obeležen Dan Muzeja grada Beograda

Objavljeno:

Vladimiru Veličkoviću, akademiku i jednom od najistaknutijih srpskih slikara, danas je u Starom dvoru posthumno dodeljena obnovljena nagrada Muzeja grada Beograda za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda.

Time je obeležen Dan Muzeja grada Beograda, a nagradu, odnosno skulpturu vajara Zorana Kuzmanovića, u ime porodice Veličkovića primio je Miško Ruvudić.

Nagradu je dodelio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

foto: Printscreen

"Posebna mi je čast i zadovoljstvo da posle 47 godina uručim prvu nagradu Muzeja grada Beograda", rekao je Vesić i podsetio je da je tu nagradu poslednji put, 1973. godine, primio arhitekta Aleksandar Deroko kome će na Topličinom vencu biti podignut spomenik koji će raditi vajar Zoran Kuzmanović.

Vesić je naveo da je poznavao Veličkovića koji je, istakao je, verovatno najznačajniji predstavnik likovne scene u regionu u drugoj polovini 20. veka.

"Kakav je njegov izuzetan doprinos slikarstvu svi znamo, ali i da nijednu sliku nije naslikao samo to što je iz njegovog fonda stipendirano mnogo naših studenata koji su dobili priliku da rade u Parizu i da ih vide u Evropi, je nešto zbog čega je Veličković zaslužio ovu nagradu. Iza njega će ostati ti mladi ljudi kojima je svojim ugledom, autoritetom i finansijskom podrškom omogućio da se probiju u svetu", rekao je Vesić.

foto: Printscreen

Kako je dodao, ova nagrada je najmanje što Grad Beograd i država mogu da učine da se sačuva sećanje na Veličkovića.

Vesić je naglasio da je važno da se nagrada Muzeja grada Beograda ubuduće dodeljuje svake godine i da bi trebalo da u budućnosti postane najprestižnija gradska nagrada u oblasti kulture.

Ruvudić je, u ime porodice Veličkovića, zahvalio na nagradi.

"Zahvaljujemo na tome što je baš Vladimir, koji više nije među nama, onaj čiji je rad i uticaj na kulturu u Srbiji i Beogradu prepoznat i što je on u revitalizaciji ove nagrade prvi laureat", rekao je Ruvudić.

foto: Printscreen

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je naglasila da ova nagrada nije samo nagrada gradskog muzeja, već da predstavlja priznanje za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda.

"Hvala vam na ovoj podršci i izuzetno sam zahvalna umetniku koji je donirao nagradu. Skulptura Zorana Kuzmanovića bice vredan artefakt u kolekciji porodice Veličković", rekla je Medaković.

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. godine kao opštinski muzej, a posle Drugog svetskog rata dobija današnji naziv.

U njemu su smešteni fondovi i zbirke sa više od 140 hiljada primeraka duge i bogate istorije Beograda. Muzejski predmeti su prikupljeni i sistematizovani u tri stručna odeljenja (arheološko, istorijsko i umetničko) podeljena na 25 odseka u okviru kojih se nalaze 23 legata.

U muzeju takođe deluju Centar za dokumentaciju i Odeljenje za konzervaciju i restauraciju.

Zbog nedostatka prostora ne postoji organizovana stalna muzejska postavka koja je postojala od 1945. do 1960. godine, ali svoje izložbene aktivnosti muzej ostvaruje u područnim muzejima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.