ARTEZ SLIKA DA BEOGRAD LAKŠE DIŠE: Ekološki mural oplemenio izgled Dorćola, boje koje ''dišu'' menjaju 540 stabala
Foto: Emilija Jovanović

ULIČNA UMETNOST

ARTEZ SLIKA DA BEOGRAD LAKŠE DIŠE: Ekološki mural oplemenio izgled Dorćola, boje koje ''dišu'' menjaju 540 stabala

Beograd je dobio novi mural velikih dimenzija, na veoma prometnom mestu, a boje od kojih je načinjen upijaju zagađenje iz vazduha.

Objavljeno: 16:31h

Mural visok preko 25 metara s temom "Koreni Balkana" osvanuo je u Beogradu na fasadi zgrade u Venizelosovoj ulici broj 1 (bok zgrade okrenut prema crkvi svetog Aleksandra Nevskog), kao delo uličnih umetnika nastalo uz podršku kompanije Converse, a specifičan je po tome što je oslikan specijalnim bojama koje upijaju zagađivače iz vazduha.

foto: Emilija Jovanović

Taj mural, osim što je oplemenio i obogatio izgled Donjeg Dorćola, ubuduće će i prečišćavati vazduh.

"Desilo se nešto veliko. Zapravo, desilo se nešto ogromno", istakla je ta kompanija u saopštenju i dodala da je mural nastao u saradnji sa artistima Andrejem Žikićem - Artezom i Wuperom, kao i uz pomoć @sve.roze, mlade članice Converse zajednice kreativaca.

Kako je navedeno u saopštenju, mural s temom "Koreni Balkana" pored duhovnih ima i značajna praktična svojstva jer, kako objašavanjaju, čak 18 galona utrošene boje za izradu tog dela je "funkcionalni ekvivalent broju od 540 stabala".

U pitanju su stabla zato što su te boje specijalno spravljene da bi upijale zagađivače iz vazduha i na taj način prečišćavale vazduh.

"Boje od kojih je izrađen mural su sada i metaforičke nove 'krošnje Beograda' koje će vredno raditi na tome da kvalitet vazduha koji Beograđani udišu bude sve bolji i bolji".

foto: Emilija Jovanović

To ekološko-umetničko delo nastajalo je punih šest dana. Pored Beograda, još dvanaest svetskih metropola učestvuje u toj akciji kompanije Converse.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.