SAŠA STOJANOVIĆ: NEOBJAVLJENO NEBESKO PECIVO - Izložba crteža u epicentru andergraund umetnosti, Kvaki 22
Foto: Facebook

izložba

SAŠA STOJANOVIĆ: NEOBJAVLJENO NEBESKO PECIVO - Izložba crteža u epicentru andergraund umetnosti, Kvaki 22

Izložba Saše Stojanovića „Neobjavljeno nebesko pecivo” od danas u galeriji Kvaka 22. Piše: Milica Dimitrijević / Politika

Objavljeno: 19:26h

Umetnik Saša Stojanović od danas pa do 1. oktobra izlaže svoje crteže u galeriji Kvaka 22. Objedinjeni pod naslovom „Neobjavljeno nebesko pecivo” oni su deo njegovih prepoznetljivih kritičkih osvrta na fenomene potrošačkog društva, a ujedno i poziv na obnovu komunikacije, jačanje solidarnosti i slobodu duha. Reč je o izboru radova koje je umetnika uradio u proteklih desetak godina koji do sada nisu predstavljeni u javnom prostoru.

Ova postavka, kao što piše Jelena Pavićević u pratećem kataloškom tekstu, predstavlja ideološki stejtement o kulturi i politici.

foto: Facebook

„Imajući u vidu nova razumevanja kulture druge polovine 20. veka, Stojanović sprovodi višemedijski koncept i izmešta vrednosti tradicionalizma, ističući ličnu ekspresiju kao vid direktne poruke koju upućuje posmatraču. Sprovođenjem imaginacije kreira se nova stvarnost u radovima, a time Stojanović podseća na važnost mašte koju bi trebalo očuvati uprkos refleksiji političke prozaičnosti; kroz takav pristup realnosti, pojedinac bi trebalo da insistira na slobodnoj misli, inicijalnoj ideji i volji za promenama”, navela je ona, dodajući da Stojanovićevi crteži prisvajaju estetiku prenetu iz rokenrola u likovnu umetnost.

Saša Stojanović (1968) diplomirao je slikarstvo 1997, a prepoznatljiv segment njegovog stvaralaštva čine i performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih, kao deo konteksta angažovane kritike dominantnih režimskih vrednosti da bi kasnije njegova oštrica bila usmerena protiv potrošačkog društva i neoliberalnog kapitalističkog društva. Stojanović je i autor plakata i omota za album „Sva sreća general voli decu” novosadske grupe Obojeni program. Takođe, likovno je opremio knjigu „Tri čvora na trepavici”Ljubivoja Ršumovića, dok je sa izdavačkom kućom „Klio” realizovao 2016. projekat „Gral biblioteka čuda”..

Bonus video:

espreso.co.rs/politika.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.