OTVARANJE IZLOŽBE: Pavle Beljanski i Ivo Andrić, diplomate i darodavci
Ivo Andrić, Foto: Profimedia

najava

OTVARANJE IZLOŽBE: Pavle Beljanski i Ivo Andrić, diplomate i darodavci

Rođeni iste godine, posvećeni umetnosti i diplomatiji, Beljanski i Andrić bili su deo istog kulturnog kruga

Objavljeno:

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 13. juna biće otvorena izložba "Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci", koja predstavlja rezultat saradnje novosadskog legata sa Muzejem grada Beograda (Muzej Ive Andrića).

Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog, koja je započela u Stokholmu 1919. godine, kao i 180 godina od uspostavljanja modernih francusko-srpskih diplomatskih odnosa.

Autorke izložbe su MA Gordana Gajić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Tatjana Korićanac, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, a izložbu će otvoriti Joakim Vern, savetnik-ministar i zamenik šefa misije Ambasade Švedske u Beogradu.

Rođeni iste godine, posvećeni umetnosti i diplomatiji, Beljanski i Andrić bili su deo istog kulturnog kruga.

Period između dva svetska rata proveli su u diplomatskoj službi, a obojica najveći uspeh na tom planu postižu pred Drugi svetski rat - prvi u Rimu, drugi u Berlinu.

Penzionisani, rat provode u okupiranom Beogradu, kada Andrić završava roman "Na Drini ćuprija", a Beljanski zaokružuje svoju zbirku.

Njihovo životno delo u sferi umetnosti krunisano je 1961. godine, kada Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost, a kolekcija Pavla Beljanskog postaje muzej.

Za sobom su ostavili dva izuzetna legata - Zadužbinu Ive Andrića u Beogradu i Spomen-zbirku Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, raznovrsne dokumentarne građe i diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Ive Andrića, cilj je da se predstave njihovi estetski afiniteti i profesionalne karijere.

Kolekcionar Beljanski i nobelovac Andrić, reprezenti nacionalne kulture i diplomatije, ostvarili su prijateljstva sa Stojanom Aralicom, Kostom Hakmanom, Leposavom Pavlović, Lizom Križanić, Peđom Milosavljevićem i drugim umetnicima, a radovi iz dva legata, na nov način osvetljavaju prirodu istih stvaralaca i njihovih dela.

Na delima iz obe kolekcije, jedne sasvim lične, a druge posvećene svom narodu, uočavaju se srodne žanrovske orijentacije koje nenametljivo otkrivaju suštinske preokupacije umetnika i duh epohe.

U okviru postavke biće prikazana i izložba „Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata“ Muzeja grada Beograda, prvi put predstavljena javnosti 2011. godine povodom obeležavanja jubileja - 50 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a koja je do danas gostovala u brojnim evropskim gradovima.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 4. avgusta.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.