JOKO ONO NOVOM SADU: Spomenik mira u Evropskoj prestonici kulture
Sa pres konferencije, Foto: Promo

ekskluzivno

JOKO ONO NOVOM SADU: Spomenik mira u Evropskoj prestonici kulture

U okviru platforme "Tvrđava mira", Novi Sad će dobiti spomenik „One day...“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja

Objavljeno:

Afirmacija Novog Sada kao simbola mira, tolerancije, zajedništva, regionalne saradnje kroz kulturu i umetnost, zadatak je nove programske platforme „Tvrđava mira” koja je deo projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

U okviru platforme, Novi Sad će dobiti spomenik mira „One day...“ koji je kreirala svetski poznata multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono. To je jedan od ključnih programa u okviru „Tvrđave mira“ koji se realizuje u saradnji sa EXIT fondacijom, uz sufinasiranje Fondacije „Novi Sad 2021“, povodom obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata. Spomenik, koji će biti otkriven 28. juna, biće nova kulturno-turistička atrakcija grada i doprineće promociji Novog Sada na međunarodnoj sceni.

Nakon programskih platformi „Kaleidoskop“ „Doček“ i „Budućnost Evrope“ četvrta platforma „Tvrđava mira“ koja počinje 7. juna i trajaće do 7. jula obuhvatiće više od 20 događaja (predstave, koncerti, filmovi, izložbe domaćih i regionalnih umetnika) koji, na neposredan ili posredan način, šalju poruke mira.

Tvrđava mira
Tvrđava mira foto: Promo

„Pokretanjem svake od tih platformi mi polako pripremamo publiku za 2021 – godinu titule, odnosno publika se navikava na programski koncept kojim ćemo se te godine predstaviti u Evropi i svetu. Takođe podižemo naše kapacitete, a to su mnogobrojne ustanove kulture, obrazovne institucije, vaninstitucinalna scena, kulturne i kreativne indsutrije. Fondacija „Novi Sad 2021“ je most koji treba da poveže sve te aktere u okviru platoformi, kojima će se Novi Sad predstaviti kao prestižan grad.“ rekao je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković, na današnjoj konferenciji za medije održane povodom pokretanja programske platforme „Tvrđava mira“.

Na njegove reči nadovezao se predsednik UO Fondacije EXIT, Ivan Petrović: „Izgradnja mira je nešto čime se Exit bavi od početka i što je nama iz Exit fondacije jedan od ključnih ciljeva. Bez mira ne možemo da očekujemo napredak i razvoj. Mi ne pričamo o ratu, već slavimo mir“.

Ovakve vrste programa su nešto što, uz druge kreativne platforme, ideje, programe i ljude Srbiju u svetu predstavlja u sasvim novom svetlu, kako kaže viša savetnica predsednika Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, Ana Ilić.

„Novi Sad je stvarno fenomenalan primer kako se kroz kreativne industrije može razvijati grad, stvarati nove vrednosti i nadam se da će i drugi gradovi u Srbiji poći za ovim primerom i takođe se na taj način razvijati, koristiti kulturno i industrijsko nasleđe u stvaranju novih vrednosti i osnaživati našu kreativnost.“ istakla je Ana Ilić.

„Kada govorimo o pokretanju platformi, onda govorimo o zajedničkom radu i planskom razvoju. Kultura nije izdvojena sfera, kultura je važno polje života, koja povezuje ljude, jača osećaj, pripadnosti zajednici, na kraju krajeva formira identitet jedne sredine.“ rekao je član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Deo platforme „Tvrđava mira“ je i festival klasične muzike „NEO“ , koji se, svojim programom, odlično uklopio u ideju platforme, naglašava direktor tog festivala, Marko Miletić. Jedan od programa je muzička predstava „Priča o vojniku“ zakazana za 8. jun u Studiju M, u 20 časova, koja govori o posledicama rata sa kojima se suočava vojnik po povratku kući, kao i „Sevdah“ u okviru kog će, 9. juna u Sinagogi sa početkom u 20 časova, muzičari sa prostora bivše Jugoslavije na zanimljiv i nešto drugačiji način dočarati Novosađanima sevdalinku. Uživanje u muzici prirediće i ženski ansambl „Kaliomene“ koji spaja duhovnu muziku i savremenu tehnologiju. Taj neobičan sastav nastupiće 11. juna u novosadskoj Katedrali - Crkvi imena Marijinog u 20 časova.

Jugoslaviju u malom predstaviće izložba 8. juna u 18 časova, u Alekse Šantića 27, u zanimljivom kutku Novosađanina Zorana Jankovića, koji je već godinama kolekcionar raznih predmeta i proizvoda nastalih u nekadašnjoj državi. Oko hiljadu predmeta, koji će biti izloženi, dočaraće svakodnevnicu Jugoslavije, ali i razvoj industrije i dizajna.

Jubilarni 5. filmski fest 21114, Novog kulturnog naselja, koji je zakazan za 14. 15. i 16. jun obuhvatiće aktuelne filmove iz regiona i otvoriti dijalog o traumama nastalim u ratovima tokom ’90. godina.

Ceo program platforme možete pronaći na adresi: http://novisad2021.rs/tvrdjava-mira/?jez=lat i na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.