UMRLA BOJANA MAKAVEJEV, TUGA!
Bojana Makavejev, Foto: Ana Paunković

CRNE VESTI

UMRLA BOJANA MAKAVEJEV, TUGA!

Rođena je kao Bojana Marjan 24. januara 1941. godine u Pakracu (Hrvatska). Bila je diplomirani muzikolog, a Muzičku akademiju završila je u Beogradu

Objavljeno:
  • 4

Bojana Makavejev, životna i umetnička saputnica slavnog reditelja Dušana Makavejeva, preminula je 28. decembra u Beogradu u 81. godini, saopštila je Jugoslovenska kinoteka.

Rođena je kao Bojana Marjan 24. januara 1941. godine u Pakracu (Hrvatska). Bila je diplomirani muzikolog, a Muzičku akademiju završila je u Beogradu.

Na filmu je debitovala 1967. godine krakometražnim dokumentarcem „Vesela klasa“, koji je nagovestio veliku nadu jugoslovenskog filma.

Bojana Makavejev će, kako je saopštila Jugoslovenska kinoteka, pre svega biti upamćena kao producent i asistent režije u filmovima svog supruga Dušana Makavejeva.

Kao producent potpisuje filmove Makavejeva „Manifesto“ (1988), „Gorila se kupa u podne“ (1993) i TV dokumentarac „Rupa u duši“ (1994).

Radila je kao asistent režije na filmovima Makavejeva „WR: Misterije organizma“ (1971), za koji je i komponovala muziku, zatim „Sweet Movie“ (1974), „Montenegro“ (1981) i „The Coca-Cola Kid“ (1985).

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media