KO JE POTEGAO OKIDAČ I ZAŠTO SE SAOSEĆAMO SA ĆIROM? Zagonetan kraj ,,GOMORE" zbunio FANOVE (VIDEO)
,,Gomora", Foto: Profimedia

,,GOMORA"

KO JE POTEGAO OKIDAČ I ZAŠTO SE SAOSEĆAMO SA ĆIROM? Zagonetan kraj ,,GOMORE" zbunio FANOVE (VIDEO)

Bilo je velikih diskusija o tome kako ,,Gomora" utiče na osećanja ljudi, te kako, na neke načine, ispoljavamo nepavednu empatiju prema likovima koji su zapravo ubice

Objavljeno:

Postoji video koji je tokom poslednjih dana postao viralan na društvenim mrežama. Pokazuje Mima Borelija, tj. O Maestrala kako se transformiše u lika kog glumi u petoj i poslednjoj sezoni ,,Gomore", pri čemu vadi češalj i uređuje bradu. Vuče je, češljajući u suprotnom smeru. Češljanjem menja lice, izraze, namere.

Finalom sezone (i serije) ,,Gomore", imamo dojam da je Maestralova brada, začešljana u nazad, izazvala emotivni zemljotres da ne znate gde Vas nosi. Malo Vas podiže, malo Vas i muči.

Empatija Zla

,,Gomora" završava na jedini mogući način, ali ne bez izliva patosa koji Vam daje vremena da ga metabolizujete. A slika Ćira Di Marcija i Đenara Savastana, ubijenih na plaži, se javlja u Vašoj glavi kao da je stvarna. A možda i jeste. Jer je smrt poslednja osuda, primirje televizijske serije koja nije samo serija. To je priča o bolu i napuštenim teritorijama. To su teskoba i snovi mesta gde odlučuje trenutna situacija, umesto sudbine. Bilo je velikih diskusija o tome kako ,,Gomora" utiče na osećanja ljudi, te kako, na neke načine, ispoljavamo nepavednu empatiju prema likovima koji ni malo ne liče na Kamoru.

1 / 5 Foto: Profimedia

Jesu li Ćiro i Đenaro zapravo bili mi?

Uzmite Ćira Di Marcija: ubio je svou ženu, zadavio je. Brutalno je ubio devojku krivu zbog ljubavi koju je osećala prema uličnom ježu. On je počinio bezbroj ubistava i kriminalnih dela zaslužnih pakla. Ipak, kada ga metak pogodi u mraku ispred napuljskog mora i Đenarovog beživotnog tela, kao da osetite tu bol. Kao da Vas odvuče sa sobom u pomenuti pakao. Kako osećate Đenarov bol, nekoliko momenata ranije, kada je njegov sin Pietrino bio na korak od metka u čelo i pada u vrtlog patnje koja skora da Vas vuče. Na fotelji ste kod kuće, ali imate osećaj da ste i Vi na plaži. Nije Vaša krivica što ste prirodno upleteni. To je čarolija kinematografije. Ničeg drugog. Ničeg boljeg.

Koje ubio Besmrtnog?

Ćiro Di Marcio je ničiji sin, koji je pobegao zemljotres koji je zakopao svih osim njega, koji je postao Besmrtni. Đenaro Savastano je kraljev sin (Don Pietrov, šefa Sekondiljana), i rođen je da ,,zapoveda, ubija i zarađuje novac." Marko D’Amore i Salvatore Esposito su, u petoj i poslednjoj sezoni, prošli kroz neverovatan razvoj. Napravili su taj dodatni korak koji im je nedostajao i koji je bio vrlo važan za seriju. ,,Gomora" se završava i kao da Vas spašava od tame u koju Vas je gurnula. Jer je smrt Ćira i Đenara i svih uključenih likova priče, spasonosna. U epilogu života koji Vas ne može ostaviti živim. Komora je ona koja umire. To je razjašnjenje, iako Vas ostavlja užasnutim. I poslednji metak, onaj koji probija kroz mrak i dospeva u hramove Kipra Besmrtnog, izgleda kao da se pojavio niotkud. Izgleda kao da ga niko nije aktivirao. Ili smo u stvari svi mi potegli okidač.

Bonus video:

59:09

REDAKCIJA 27.12.2021. 1. DEO

(Espreso/Breaking Latest)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.