UMRO GLUMAC, TUGA!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

tuga!

UMRO GLUMAC, TUGA!

Dejvid je otkriven sa 16 godina kada ga je britanski reditelj Nikolas Roeg primetio kako izvodi tradicionalni ceremonijalni ples - i glumio mu je u filmu "Šetnja" iz 1971

Objavljeno:

Dejvid Gulpilil, legendarni australijski glumac koji je stekao međunarodnu slavu ulogom u filmu "Krokodil Dandi" Pola Hogana i "Čarlijevoj zemlji" Rolfa de Hira, preminuo je nakon četvorogodišnje borbe sa rakom pluća. Imao je 68 godina.

Smrt nagrađivanog glumca potvrđena je u ponedeljak izjavom premijera Južne Australije Stivena Maršala:

- Sa dubokom tugom delim sa narodom Južne Australije smrt umetnika koji je oblikovao istoriju australijskog filma.

Dejvid je otkriven sa 16 godina kada ga je britanski reditelj Nikolas Roeg primetio kako izvodi tradicionalni ceremonijalni ples - i glumio mu je u filmu "Šetnja" iz 1971.

Gulpilil je možda najpoznatiji masovnoj publici po filmu "Krokodil Dandi" iz 1986. godine, australijskom filmu sa najvećom zaradom. Ukrao je scene kao duhoviti Nevil Bel, Australijanac koji u žbunju susreće Mika Dandija iz Pola Hogana.

U roku od godinu dana nakon što je proglašen za međunarodnu filmsku zvezdu, dobio je nagradu A.M. (član Reda Australije) na Kraljičinoj rođendanskoj listi iz 1987.

Dobio je nominaciju za najboljeg sporednog glumca 2002. godine na dodeli Australijske akademije za filmsku i televizijsku umetnost za svoju ulogu tragača koji proganja troje dece koja su izbegla državno ropstvo u filmu "Ograda od zeca" Filipa Nojsa.

Iza njega su ostali supruga Mirijam Ešli i sin Džejmi Gulpilil. Novi dokumentarac o njegovom životu, "Zovem se Gulpilil", premijerno je prikazan u septembru.

Bonus video:

04:54

BRZE VESTI 29.11.2021. 15:55

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.