IZDVAJAMO SA BELDOCSA: 5 FILMOVA O PORODIČNIM ODNOSIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI
Ilustracija dokumentarca, Foto: Promo

dokumentarni filmovi

IZDVAJAMO SA BELDOCSA: 5 FILMOVA O PORODIČNIM ODNOSIMA KOJE NE SMETE PROPUSTITI

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima

Objavljeno:

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o porodičnim odnosima koje ne smete propustiti:

Džemo Bosna i Hercegovina, 2020, 42’ Režija: Lejla Kajić, Davorin Sekulić Selekcija: Povetarac

46-godišnji Džemo živi u selu sa majkom, ocem i bratom. Svakodnevno se brine o deset krava, čime zarađuje za život. Džemin dan počinje i završava se sa teretnim kolicima, njegovim stalnim saputnikom na dnevnim trčanjima dužim od 20 kilometara. Njegov dečački san bio je da učestvuje na velikim trkačkim događajima, zbog čega se uvek prijavljuje za gradske i planinske trke. Uprkos napornom radu koji zahteva život na selu i činjenici da se takmiči sa profesionalnim sportistima, Džemo redovno osvaja zlatne medalje.

Prva žena Španija, 2020, 77‘ Režija: Miguel Eek Selekcija: eleMental

Filmovi
foto: Promo

Eva napušta psihijatrijsku ustanovu u kojoj je živela 6 godina. Ona čini prve korake ka „normalnom“ životu i onim za čim čezne: da pronađe posao, zaradi sopstveni prihod, poseti majku, da se zaljubi. Dok analizira svoju prošlost i radi na samopouzdanju, Eva se drži svog glavnog cilja: da ponovo uspostavi odnos sa sinom nad kojim je izgubila starateljstvo pre 20 godina i zamoli ga da joj oprosti.

Puška i torba Italija, Rumunija, Katar, 2020, 89’ Režija Cristina Hanes, Isabella Rinaldi, Arya Rothe Selekcija: Meteori

Mladi indijski par komunističkih pobunjenika (Naksalita) bori se za budućnost svoje dece. Somi i njen suprug trude se da stvore novi identitet nakon što su se borili zajedno sa Naksalitima, komunističkom gerilskom grupom koja je ratovala protiv indijske države za prava svojih plemenskih zajednica. Posle decenije sukoba, par je napustio pokret i predao se policiji. Od tada pokušavaju da obrazuju svoju decu i pomire svoju nasilnu prošlost sa željom da se integrišu u indijsko društvo.

Mali mesec Litvanija, 2020, 26’ Režija: Elena Kairytė Selekcija: Pejzaž

Filmovi
foto: Promo

Priča o devojci, njenom odrastanju i svakodnevnom životu u zabačenom selu. “Tamo gde se poslednja kuća gubi među pšenicom, živela je jedna devojčica koja je svake noći išla u polje sa kofom punom vode da ogleda mesec.” To je istinita priča zasnovana na pesmi Tonina Gvera, o devojčici koja živi u zabačenom selu u Litvaniji. Ova farma je njen ceo svet: njena porodica, voljene životinje i ceo mesec.

Pričest moje rođake Andree Španija, 2021, 12’ Režija: Brandán Cerviño Selekcija: Vatromet

Komičan prikaz prve pričesti u malom, tradicionalnom galicijskom selu. Brendan pita Andreu čega se seća o danu kad se prvi put pričestila i tako počinju da snimaju film kako su se dogovorili. Andrea koristi priliku da zamisli kako bi ona volela da je izgledala ceremonija. Ona objašnjava koliko bi bilo lepo da se pojavi na tim fotografijama sa gomilama novca i sportskim automobilima, uz ritam neke regeton teme i sa najnovijim modelima pametnih telefona umesto Biblija i brojanica.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.