ALKOHOLIZAM, NARKOMANIJA, KOCKA i ostali RASPADI: 5 najboljih filmova o ZAVISNOSTI ikada (VIDEO)
On pokušava da se skine sa ove droge, ali u okruženju u kojem živi, to je lakše reći nego uraditi, Foto: Profimedia

IZ SVETA FILMA OTKRIVAMO

ALKOHOLIZAM, NARKOMANIJA, KOCKA i ostali RASPADI: 5 najboljih filmova o ZAVISNOSTI ikada (VIDEO)

Ipak, postoje neki reditelji kojima je pošlo za rukom da snime upečatljive filmske priče o takvim osobama i to učine sa potpunim razumevanjem kompleksnosti ovog velikog problema.

Objavljeno:

Od svih tema s kojima se hvataju u koštac autori sedme umetnosti, zavisnost je najteža. Zaista nije lako napraviti istinit film o psihološkom i fizičkom propadanju jednog ili više pojedinaca usled zavisnosti, a da to ne bude urađeno senzacionalistički.

Ipak, postoje neki reditelji kojima je pošlo za rukom da snime upečatljive filmske priče o takvim osobama i to učine sa potpunim razumevanjem kompleksnosti ovog velikog problema. Neki od njih su radili na sledećih 5 filmova o zavisnosti, koji su nezaobilazni za sve koje zanima ova tema.

Trejnspoting (1996)

Ova tragikomedija reditelja Denija Bojla adaptacija je istoimenog popularnog romana Irvina Velša. To je priča o 26-godišnjem Marku Rentonu i njegovim prijateljima dangubama. Mark, koga u filmu maestralno tumači Juan Mekgregor, zavistan je od heroina. On pokušava da se skine sa ove droge, ali u okruženju u kojem živi, to je lakše reći nego uraditi.

Napuštajući Las Vegas (1995)

Nakon što je izgubio sve, uključujući i posao, porodicu i prijatelje, scenarista Ben Senderson donosi odluku da se odveze do Las Vegasa i utehu pronađe u alkoholu. Tamo upoznaje prostitutku Siru, koja proživljava jednako teške trenutke. Njih dvoje postaju prijatelji i ljubavnici, koji se ne osuđuju međusobno zbog svojih poroka. Njihova idila ne traje dugo, jer su oboje samodestruktivne osobe koje ne žele ili ne uspevaju da se promene. Za ulogu u ovom filmu, Nikolas Kejdž je dobio Oskara.

Sram (2011)

Brendon, glavni lik ovog filma, nije zavistan od bilo kakvih legalnih ili nelegalnih supstanci. On, međutim, ne može da prestane da upražnjava jednu aktivnost koju svi volimo, a to je seks. Majkl Fasbender je briljantan u ulozi glavnoj junaka, inače veoma uspešnog biznismena, dok njegovu sestru Sisi, koja počinje da sumnja da s njim nešto nije u redu, igra Keri Maligan. Film Sram režirao je Stiv Mekvin.

Half Nelson (2006)

U filmu Half Nelson, Rajan Gosling tumači Dena Dana, profesora istorije u srednjoj školi, koji korišćenjem kokaina pokušava da se izbori sa svojim demonima. On će imati dodatnih problema kada 13-godišnja učenica Drej otkrije njegovu lošu naviku, ali između njih dvoje će se ipak uspostaviti prijateljski odnos, zasnovan na razumevanju, jer i Drej ima dosta problema u svom privatnom životu.

Rekvijem za snove (2000)

Rekvijem za snove je stvarno jeziv film o četiri zavisnika, koji prikazuje kako droga polako ali sigurno uništava ljudske živote. Glavni protagonisti filma, Hari (Džared Leto), Merion (Dženifer Koneli) i Tajron (Marlon Vejans) koriste i diluju heroin kako bi pobegli od besmisla svojih života, dok se Harijeva mama Sara (Elen Berstin) navukla na amfetamine kada je pokušala da smrša. Ovo je jedan od prvih zapaženih filmova Derena Aronofskog.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/ What Culture)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.