PRVI FILM O KORONI: Kineski DOKUMENTARAC "76 dana" prikazuje stvarne događaje iz bolnica u VUHANU (TREJLER)
Režiser priznaje da se do sada susretao s mnogim ljudima koji su mu govorili kako ne žele da gledaju na platnu delo o virusu Kovid-19, Foto: Printscreen

zanimljivo

PRVI FILM O KORONI: Kineski DOKUMENTARAC "76 dana" prikazuje stvarne događaje iz bolnica u VUHANU (TREJLER)

Filmsko delo prikazuje situaciju izbliza, odnosno ilustruje četiri bolnice u tom gradu i intimnu dramu tokom dva i po meseca

Objavljeno:

Jasno je bilo da je samo pitanje dana kada će se u svetu pojaviti prvi filmovi na temu surovog korona virusa, koji je zaustavio 2020. godinu, i jedan od tih je živopisni dokumentarac “76 dana” reditelja Hao Vua.

Film je premijerno prikazan u septembru na Međunarodnom filmskom festivalu Toronto, a od 4. decembra biće dostupan u barem 50 virtuelnih američkih bioskopa, kao i širom sveta na veb adresi “Filmforuma”.Ostvarenje podseća kako je sve počelo: grad Vuhan od 11 miliona stanovnika, zaključan je 23. januara kako bi se izborio s nemilosrdnim virusom koji “ruši sve pred sobom”.

Taj dokumentarni film o pandemiji sadrži takve realistične scene pandemije i panike, da u potpunost podseća na neki horor film. Pacijenti i medicinsko osoblje koji se bore da prežive veoma nemilosrdnu pandemiju čine težište priče filma “76 dana”, koji ima taj naziv, jer je toliko dana ovaj grad, iz koga je krenula da divlja pandemija, bio zaključan. Filmsko delo prikazuje situaciju izbliza, odnosno ilustruje četiri bolnice u tom gradu i intimnu dramu tokom dva i po meseca.

Zanimljivo je da je reditelj sve vreme bio u Americi, dok su njegove kolege snimale na terenu, u Vuhanu. Dok je pratio vesti o izbijanju virusa, Hao je shvatio da je do polovine februara jako malo video materijala dostupnog iz samog Vuhana.

Režiser priznaje da se do sada susretao s mnogim ljudima koji su mu govorili kako ne žele da gledaju na platnu delo o virusu Kovid-19, ipak, kada su videli film, bili su ili šokirani ili emotivno dotučeni.

Ovo je dokumentarac “iz prve ruke”, sa prve linije fronta, iz situacije koja je dovela do pandemije. Možda će neki ljudi hteti da pogledaju film tek kada se pandemija okonča, i to bi me učinilo srećnim. Bilo bi mi drago kada za dve ili deset godina neko pogleda film u pokušaju da razume šta nam se desilo sa koronavirusom”, zaključio je Hao Vu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.