ODRASLA JE KAO SIROČE I IGRA ŠAH BOLJE OD KASPAROVA: Pogledajte TREJLER za novu NETFLIKSOVU seriju koja RASTURA
A “Damin gambit”, zasnovana na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine, najnovija je u nizu priča sa ženskom protagonistkinjama koja ulazi u tradicionalno muško područje, Foto: Printscreen

hit serfija

ODRASLA JE KAO SIROČE I IGRA ŠAH BOLJE OD KASPAROVA: Pogledajte TREJLER za novu NETFLIKSOVU seriju koja RASTURA

Ona ima redak magnetizam, onu vrstu privlačnosti koja može prodati čak i najezoteričnije teme

Objavljeno:

U moru novih projekata i novih sezona brojnih hitova, TV serija o devojci koja igra šah na prvu se ne čini kao siguran dobitnik. Alio, Netfliksov “Damin gambit” ("Queen’s Gambit"), eto, baš serija o devojci koja igra šah, jedno je od najvećih jesenjih televizijskih iznenađenja.

foto: Printscreen

Na agregatoru Roten Tomatos dobila najviše moguće ocene, na Google reviewsu ima 4,9 od 5, a na IMDb-u takođe ima visoku ocenu, 8,9 od 10.

“Damin gambit” svi hvale, a u središtu serije koju je napisao i režirao Skot Frank (“Godless”, “Šetnja među grobovima”, “Wolverine”, “Marley i ja”) je Anja Tejlor-Džoj.

foto: Printscreen

- Ona ima redak magnetizam, onu vrstu privlačnosti koja može prodati čak i najezoteričnije teme - napisao je jedan kritičar u pohvali glavnoj glumici i seriji.

foto: Printscreen

A “Damin gambit”, zasnovana na romanu Voltera Tevisa iz 1983. godine, najnovija je u nizu priča sa ženskom protagonistkinjama koja ulazi u tradicionalno muško područje. Anja igra Bet Harmon, devojčicu iz Kentakija koja ostaje siroče nakon smrti majke, genijalne matematičarke, i završi u ustanovi za nezbrinutu decu. Tu se otkriva njez šahovski talent i Bet tokom godina, a radi se o 50-im i 60-im godinama 20. stoleća, ulazi u svet te igre penjući se prema vrhu na međunarodnoj pozornici. S mladom genijalkom u taj svet s njom ulaze i njeni demoni. S jedne je strane veština na ploči, s druge strane su teskoba, zavisnost o alkoholu, tablete... Osim senzacionalne glume Anje Tejlor-Džoj, serija je gledoce oduševila sjajnim vizuelnim atmosferom te preciznom i lepom scenografijom i kostimografijom.

foto: Printscreen

- Bila sam fascinirana likom Bet Harmon. Inače ne volim baš trčati, no trčala sam na sastanak sa Skotom Frankom - prisetila u jednom intervjuu.

Odgovarala je, naravno i na pitanja o veštini igranja šaha.

foto: Printscreen

- Morala sam dobro razumeti šah na teorijskom nivou. Nikad ne bih dopustila toliku aroganciju da se pojavim na setu i pretvaram se da znam o čemu govorim. I bilo mi je drago što oko sebe imam sve te stručnjake. Znala sam da mi neće dopustiti da zabrljam, da mi žele pomoći da pokažemo sav sjaj te igre - rekla je glumica.

A imala je vrhunsku pomoć jer su stručni saradnici na seriji bili Gari Kasparov i Brus Pandolfini, čovek koji je radio s Bobijem Fišerom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.