SRBIJA JE PROGONILA JEVREJE, A ALBANCI I MUSLIMANI IH SPASAVALI OD SRBA: Na ovakve optužbe je reagovao SKJ!
Jakov Sedlar, Foto: Printscreen Youtube

ma nije nego

SRBIJA JE PROGONILA JEVREJE, A ALBANCI I MUSLIMANI IH SPASAVALI OD SRBA: Na ovakve optužbe je reagovao SKJ!

U Njujorku je prikazan film hrvatskog reditelja Jakova Sedlara "Zagrljaj sudbine" koji po oceni Svetskog jevrejskog kongresa- pun neistina

Objavljeno:

Samo nekoliko dana pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optutovao u Vašington, gde učestvuje na godišnjoj konferenciji Americko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC), u Njujorku je prikazan film hrvatskog reditelja Jakova Sedlara "Zagrljaj sudbine" koji po oceni Svetskog jevrejskog kongresa (SJK), pun neistina i ismišljenih i prepravljenih činjenica o Holokaustu, a biće prikazan i danas i sutra u Vašingtonu.

Na to je juče upozorio predsednik Vučić koji je iz Vašingtona skrenuo pažnju da su Albanci u SAD poveli kampanju preko filma Jakova Sedlara "Zagrljaj sudbine" i rekao da je reč o filmu kojim se pokušava da se Srbi bez bez istorijskih činjenica i podataka prikažu u negativnom svetlu tokom Drugog svetskog rata, prikazati da je Srbija progonila Jevreje, a Albanci i muslimani ih spasavali od Srba.

Prikazivanje "Zagrljaja sudbine" na nedavnom Festivalu sefardskog jevrejskog dokumentarnog filma u Njujorku, izazvalo je reakciju SJK koji je osporio validnost tog filma uz ocenu da je Sedlar deset minuta svog ostvarenja posvetio ''odgovornosti Srbije za razaranje jevrejske zajednice''.

U reagovanju SJK je apostrofirana i činjenica da je Hrvatska u to vreme bila "nacistički marionetski režim" u kojem su ubijani Srbi, Romi i Jevreji, a da je Srbija bila zemlja pod okupacijom nacista i njihovih saveznika.

U filmu se iznosi niz činjenica koje se ne mogu potvrditi ili su notorne laži o jevrejskoj istoriji, a kao posebne Sedlarove ''izmišljotine'' SJK navodi tvrdnju da su Jevreji u Albaniji prisutni od četvrtog veka, kao i da je Albert Ajnštajn putovao u SAD 1933. godine s albanskim pasošem.

Kao netačnu navode i tvrdnju Sedlara da je posle Karadorđevog ustanka u 19.veku naređeno da svi Jevreji napuste Srbiju što je, kako navode u SJK-u, apsolutno netačno.

Sedlaru zameraju i da Srbiju predstavlja kao jednog od najbližih saveznika Trećeg Rajha u Evropi tokom čitavog Drugog svetskog rata i kao zemlju u kojoj, za razliku od ostalih republika bivše Jugoslavije, tokom rata nije bilo nikakvog otpora Hitleru.

Takođe, zameraju što u filmu ne spominje NDH, što povezuju s Sedlarovim ranijim projektima poput dokumentarca o Jasenovcu, za koji smatraju da je ''jedan od najvećih revizionističkih pokušaja na ovim prostorima''.

Hrvatski reditelj je optužio Srbiju da je bila skoro očišćena od Jevreja, kao i za korišćenje ''dušegupke'' - kamiona kojima su Jevreji prevoženi od Starog sajmišta do jama ispod Avale, našta su iz SJK-u odgovorili konstatacijom da su "ti kamioni došli iz Nemačke i tačno se zna identitet vozača, koji su, takođe, bili Nemci Posle premijere u Njujorku, Maja Samokovlija iz zagrebačke kancelarije SJK-a je u izjavi za hrvatske medije primetila da Sedlar ''prepliće činjenice sa fikcijom'' i da u dokumentarcu ima više neistinitih i ''iskrivljenih'' navoda koji, kako je ocenila, upućuju na politički motiv.

S druge strane, autor filma je povodom osude SJK-a, rekao da je ostvarenje ''Zagrljaj sudbine Albanci i Jevreji'' napravljen kako bi se prvi put na filmu objasnila veza albanskog i jevrejskog naroda, posebno tokom Holokausta.

''Scenario su pisala dvojica ozbiljnih ljudi koji o toj temi znaju mnogo više od mene'', rekao je Sedlar za hrvatski portal ''Otvoreno'' i dodao da će film biti prikazan i u Izraelu, te da su reakcije na film iz te zemlje ''odlične''.

Komentarišući optužbe o povezanosti Srbije i antisemitizma, Sedlar je kazao da se u malom delu filma govori o tome, a da je razlog objašnjenje stradanja Jevreja na Kosovu koje je, kaže, bilo ''pod jurisdikcijom Nedićevog nacističkog režima''.

Bonus video:

(Esprso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.