Animirani film „Priča o Miki Mravu“ premijerno i u Beogradu
Mika sa drugom i majkom odlazi po komad korneta pored obližnjeg frižidera, Foto: Promo

predstavljamo

Animirani film „Priča o Miki Mravu“ premijerno i u Beogradu

Ideja za film je nastala na radionicama Festivala filmskig scenarija u Vrnjačkoj Banji

Objavljeno:

Kada se podvuče crta, bez obzira na minutažu/metražu, nedopustivo i zbunjujuće malo je srpskih animiranih filmova. Svaki pomak i boljitak zavređuje posebnu pažnju, te vam danas skrećemo pažnju na činjenicu da će kroz par dana i pred publiku u Beogradu premijerno stići kratki animirani film „Priča o Miki Mravu“ autorke Sanje Savić.

Sinopsis ovog filma glasi: Opsednuta člankom o Miki Antiću u novinama na kojima živi nekoliko mrava u gradu, Mikina majka, nasuprot protivljenju svoje majke, Mikine bake, sakuplja mrve po ulici i odgaja Miku učeći ga slova. Nakon što devojčici ispadne sladoled, Mika sa drugom i majkom odlazi po komad korneta pored obližnjeg frižidera. Mladi japi ugazi u sladoled i ubija mnoštvo mrava koji su se tamo zatekli među kojima je i Mikina majka. Mika se svađa sa bakom i beži od kuće...

Za animciju, scenario i režiju se pobrinula Sanja Savić. Marija Momić se bavila kolor dizajnom, kolorisanjem pozadine i kolor grejdingom, Jovana Filipović kompozitingom i montažom, a Lazar Arsović snimanjem i dizajnom zvuka. Pave Popoiv komponovao originalnu muziku. Producent je Goran Micić. Film su producirale kuće Vodič za roditelje d.o.o. i Meče. Ekipu čine i glumci: Dunja Stojanović, Marija Knežević, Matija Živković, Iva Stefanović, Andrija Daničić, Miloš Dašić i Uroš Momić.

foto: Promo

Film je premijerno je prikazan na Kraljevskom filmskom festivalu u Krajevu, a prošao je selekcije sledećih festivala: Orchids Children Film Festival (Indija), Indie Visions Film Festival (SAD), Great Message Film Festival (Indija, nagrada za kratki animirani), KinoDuel (Bjelorusija), Montgomery International Film Festival (SAD), Festival Internacional de Film Estudantil (Brazil). Zasad je poneo i dve nagrade: , International Monthly Film Festival (Rusija, nagrada za kratki animirani film) i Great Message International Film Festival u Indiji (nagrada za najbolji animirani kratki film).

Sanja Savić nam je o ovom svom filmu rekla sledeće:

- Ideja za film je nastala na radionicama Festivala filmskig scenarija u Vrnjačkoj Banji (2008). Kasnije sam razvila pripovijetku, napisala scenario i krenula u produkciju koja je trajala preko deset godina. Interesovale su me priče o mravima koje su u animiranom filmu prisutne od njegovih početaka (Vladislava Stareviča), preko braće Flajšer, Ferenca Rofuša, te izuzetno uspješnih filmova Život buba i Mravi devedesetih godina, kao i filma Horton, koji se takođe bavi odnosom „mikro-makrosvijet“, a kroz to i nekom alegorijom života. Iako je film prvenstveno namijenjen djeci, mislim da zbog doskočica koje se „dobacuju“ odraslima, kao i potrebe da se obrati pažnja na „sitnice u životu“, i odrasli mogu biti potencijalna publika. Pošto volim direktan rad na papiru, sa tehničkog aspekta, htjela sam da istražim i prođem kroz proces, da li je moguće raditi animirani film na tradicionalni način i kako publika koja je navikla na dinamičniji ritam filmova danas može da reaguje na to. Takođe, rad je praktičan dio umjetničkog doktorata koji sam odbranila ove godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pa sam se, osim izrade animiranog filma, paralelno bavila sagledavanjem adaptacije proze u animiranom filmu, ako i slučajevima nezavisnih dugih animiranih formi u različitim epohama. Autorski tim s kojim sam sarađivala i na filmu Naši očevi, majke i njihova djeca ostao je nepromijenjen: umjetnička direktorka Marija Momić, montažerka Jovana Filipović, dizajner zvuka Lazar Arsović i kompozitor Pavle Popov.

foto: Promo

Priča o Miki Mravu će u Beogradu premijerno biti prikaza u sklopu 16. izdanja Evropskog festivala animiranog filma Balkanima u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, 5. oktobra u 13 časova.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Boris Vlastelica, frontmen benda Repetitor


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.