ESPRESO VAS VODI U BIOSKOP: Delimo 3x2 karte za 3 projekcije na Festivalu evropskog filma Palić
Scena iz filma Ajvar, Foto: Promo

poklon karte

ESPRESO VAS VODI U BIOSKOP: Delimo 3x2 karte za 3 projekcije na Festivalu evropskog filma Palić

Fvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Objavljeno: 16:42h

Prvih 9 čitalaca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura, sa napomenom za koju projekciju se javljaju, uz puno ime i prezime dobijaju dve karte!

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Predstavljamo vam tri filma iz Glavnog takmičarskog programa.

Bol i slava (Dolor y Gloria)

  • Pedro Almodovar, Španija, 2019, 113ˈ
  • Festivali: Sydney Film Festival 2019, Kanski Filmski Festival 2019
  • Uloge: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano, César Vicente, Asier Flores
Bol i slava
Bol i slava foto: Promo

Salvador Malo, fizički oronuo režiser, proživljava sopstvenu prošlost. Prisećajući se događaja, situacija i likova, Salvador oseća izuzetnu potrebu da ih ispriča, i u tome pronalazi i svoje spasenje. Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada reditelj ponovo proživljava ključna životna iskustva.

O reditelju: Pedro Almodóvar (1949) španski je filmski reditelj, scenarista i producent. Njegove filmove karakterišu izuzetno složene priče, elementi pop kulture, popularna muzika, satirični humor, jake boje i blještav dekor i tematski se fokusiraju na želje, strasti, porodicu i lični identitet. Sa svojim mlađim bratom Avgustinom vodi produkcijsku kuću El Deseo. Za počasnog člana Američke akademije za nauku i film izabran je 2001. godine.

Subota, 20. jul u 21.00, Letnja pozornica Palić

Ajvar

  • Ana Maria Rossi, Srbija, Crna Gora, 2018, 107ˈ
  • Svetska premijera: Festival evropskog filma Palić 2019
  • Uloge: Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Mirko Vlahović, Maja Todorović, Srđan Miletić
Scena iz 'Ajvara'
Scena iz "Ajvara" foto: Promo

Vida i Bane su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome ćuti.

O rediteljki: Filmska i televizijska rediteljka. Diplomirala na FDU u Beogradu. Radila je godinama na televiziji, gde je postavila i režirala brojne emisije, od kojih se neke i danas emituju. Autor je dokumentarnih, promotivnih filmova, reklama. Bavila se marketingom. Rediteljka je srpskog dela filma Neke druge priče, koji je prvi put prikazan prošle godine na festivalu Cinema City, dok je internacionalnu premijeru imao u Taormini. Nakon toga, pozvan je i prikazan na više od trideset festivala, i dobio je pet nagrada.

Četvrtak, 25. jul u 21.00, Letnja pozornica Palić

Mladi Ahmed (Le Jeune Ahmed)

  • Lik i Žan Pjer Darden, Belgija, Francuska, 2019, 84ˈ
  • Festivali: Kanski Filmski Festival 2019.
  • Uloge: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Claire Bodson, Victoria Bluck, Othmane Moumen
Mladi Ahmed
Mladi Ahmed foto: Promo

Belgija danas. Sudbina Ahmeda (13) zaglavljena je između ideala čistote njegovog imama i životnih iskušenja. Film pokušava da kroz rastrzanost između Ahmedovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću.

O rediteljima: Braća Darden su belgijski reditelji, poznati po svom realističnom pristupu temama i likovima radničke klase. Producenti, scenaristi i reditelji Žan-Pjer i Lik odrasli su u Seraingu, osiromašenoj oblasti koja je ne samo uticala na njihov rad već se kasnije i pojavljuje u njihovim filmovima. Žan-Pjer je studirao glumu u Briselu, dok je Lik diplomirao filozofiju. Sklonost improvizovanom dijalogu i upotreba ručne kamere su prepoznatljive osobine njihovih filmova.

Petak, 26. jul u 21.00, Letnja pozornica Palić

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.