Premijera filma o životu MIGRANATA u Srbiji sutra u Kinoteci
Migranti u Beogradu / Ilustracija, Foto: Profimedia

NAJAVA

Premijera filma o životu MIGRANATA u Srbiji sutra u Kinoteci

Sniman je od novembra prošle do juna ove godine, autorka je Brigite Kuhar iz Austrije a režiser Boriša Simović

Objavljeno:

Premijera dokumentarnog filma "Close(d)", koji se bavi migrantima iz Azije i Afrike u Srbiji i uslovima života u prihvatnim centrima za azil, biće prikazan sutra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dokumentarac sadrži snimke iz prihvatnih centara za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u školu, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granicu, sami ili sa krijumčarima.

"Film postavlja pitanja - ko su migranti, koja su njihova iskustva, šta ih je dovelo dovde, gde će dalje, čemu se nadaju, kako ih je Srbija primila... Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prodje oko 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da predje granice Srbije i ostaju 'zaglavljeni' u Srbiji. Veći deo ovog filma upravo je posvećen njima", dodaje se u saopštenju.

Sniman je od novembra prošle do juna ove godine, autorka je Brigite Kuhar iz Austrije a režiser Boriša Simović.

"Film nudi podsećanje da je više od milion migranata, mahom Sirijaca, Iračana, Avganistanaca i Pakistanaca, prošlo od sredine 2015. kroz Srbiju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Ta kretanja se nisu zaustavila, mada su od marta 2016. godine u značajno manjem obimu", navodi se u saopštenju.

Premijera filma počinje u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.