PRINCEZA I DVA FUDBALERA: Predstavljamo domaće bioskopske hitove u najavi (FOTO)
Iz filma "Ekipa", Foto: Promo

u pripremi

PRINCEZA I DVA FUDBALERA: Predstavljamo domaće bioskopske hitove u najavi (FOTO)

Privodimo kraju predstavljanje dugometražnih igranih filmova u nastajanju koje je na svojim konkursima podržao Filmski centar Srbije

Objavljeno: 10:34h

Na red za predstavlljanje su došli projekti sa konkursa za Sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film). Komisija u ovoj novoj kategoriji je odlučivala u sastavu: Stevan Filipović, (predsednik), Igor Onič, Igor Turčinović, Miroslav Stamatov i Božidar Кnežević. Na konkurs je prijavljeno 18 projekata, a odabrana su tri: „Ti si princeza“ Petra Pašića, „Čulova iskušenja“ Danila Bećkovića i „Ekipa“ Marka Sopića.

„Ti si princeza“ Scenario: Кatarina Nikolić, Dušan Bulić Režija: Petar Pašić

Ti si princeza
Ti si princeza foto: Promo

O čemu se radi? „Ti si princeza“ je mjuzikl sa elementima komedije u kome se ukrštaju sudbine pevačice Elene i dečaka Luke. Elena je nekadašnja velika muzička zvezda koja se, razočarana u ljude, povukla daleko od očiju javnosti. U malom gradu u kom Elena sada živi i drži klub, postoji oronuli cirkus koji je samo paravan vlasnici, okrutnoj Sireni. Ona uz pomoć svoje ćerke Marije vodi grupu siročića koja su zaduženi da kradu po ulicama. Mali Luka pod prisilom povremeno peva na ulicama, kako bi odvlačio pažnju turista kojima Sirenini i Marijini klinci kradu novčanike i vredne stvari. U jednoj od tih akcija, Luka se zaljubljuje u novu Marijinu i Sireninu štićenicu Anu... Sudbine junaka će se ukrstiti na neočekivan način i dobiti veliko finale na muzičkom takmičenju koje će biti prekretnica i za Luku i za Elenu...

O autorskoj ekipi i glumcima: Reditelj Petar Pašić je poznat po filmu „Mi nismo anđeli 3: Rokentrol uzvraća udarac“ koji je 2006. godine bio najgledaniji film u srpskim bioskopima. Nakon trećeg dela popularnih „Anđela“, Pašić je režirao ostvarenje „O bubicama i herojima“, premijerno prikazano prošle godine na FEST-u. Scenarista Dušan Bulić je poznat po svom doprinosu serijama „Košarkaši“ i „Žigosani u reketu“, dok je Katarina Nikolić debitantkinja.

O projektu: Članovi komisije su projekat za Pašićev mjuzikl uporedili sa ostvarenjima produkcijske kuće Dizni i filmovima Tima Bartona. U obrazloženju pište da je priča smeštena u izmaštane osamdesete godine XX veka i da se dešava u „dikensovskom podzemlju gde se napuštena deca bore za preživljavanje radeći kao lopovi u službi pokvarene vlasnice cirkusa“ (slični motivi su prisutni i u Pašioćevom filmu „O bubicama i herojima“). Ideja da se snimi domaći mjuzikl, na ovaj način, sa soundtrakom koji će se sastojati od starih i novih hitova, deluje sveže i, ističe komisija, moguće je da bi privukla publiku u bioskope. Glavni likovi (Elena i Luka) su višedimenzionalni, uče i menjaju se kroz film, a ponuđena glumačka rešenja su inteligentna i imaju potencijal da animiraju i onaj deo publike koji ne ide često u bioskope, zaključuje komisija svoje obrazloženje.

„Čulova iskušenja“ Scenario: Dimitrije Vojnov Režija: Danilo Bećković

Čulova iskušenja
Čulova iskušenja foto: Promo

O čemu se radi? „Čulova iskušenja“ govore o severnokorejskom mladiću Čulu koji dolazi u srpski FK Radnik, na probu koja bi mogla da rezultira profesionalnim ugovorom. Kao njegova pratnja stiže i Kim, agent severnokorejske tajne službe koji se predstavlja kao njegov menadžer i prevodilac. Čul je pomalo naivni idealista, koji čvrsto veruje u postulate koje propoveda severnokorejska državna propaganda. Međutim, ispostavlja se da je srpski fudbal prava džungla, prepuna pohlepnih mladih igrača, latinoameričkih fudbalskih „plaćenika“, ljigavih agenata, lokalnih kriminalaca koji su gazde klubova, sponzoruša i korumpiranih trenera... Razlike u kulturi i poimanju fudbala neminovno dovode do sukoba. Umesto da cinični Balkanci pokvare konzervativnog Čula, njegovo strogo vaspitanje i severnokorejski osećaj za samožrtvovanje motivisaće ceo tim.

O autorskoj ekipi i glumcima: Reditelj Danilo Bećković, producent Marko Paljić i scenarista Dimitrije Vojnov su već uspešno sarađivali na dva velika bioskopska hita, filmovima „Mali Budo“ (2014) i „Jesen samuraja“ (2016), kao i na kratkoj zombi-komediji „Mališan“ (2019). Južnokorejski koproducent „Čulovih iskušenja“ je Luis Taevan Кim (kompanija Lewis Pictures) koji je do sada uradio pet filmova sa ovogodišnjim kanskim pobednikom Bong Džun-hoom – među njima su naučno-fantastične ektravagance „Domaćin“ (najgledaniji korejski film svih vremena u vreme prvobitne bioskopske distribucije 2006. godine, sa preko 10 miliona gledalaca) i „Okdža“ (2017). Nemački koproducent je kompanija 42film, koja je na prošlogodišnjem berlinskom festivalu imala dve koprodukcije: „Agu“ (film koji je zatvorio Berlinale) i „Limunadu“ (koji su snimili u koprodukciji sa rumunskim sineastom Кristijanom Munđuom). Pored srpskih glumaca, u filmu će glumiti i južnokorejske zvezde.

O projektu: U obrazloženju komisije FCS-a stoji da se se scenario Dimitrija Vojnova bavi veoma inventivnom i pomalo egzotičnom temom. Tokom vremena, priča se razvija i postaje žanrovski složenija, na vešt način kombinujući elemente trilera, sportskog i akcionog filma. Scenario uspeva da kreira uzbudljiv i zanimljiv svet u kojem se prepliću svi ovi elementi, priča je sažeta i jasna, veoma dobro strukturisana. Uzevši sve stvari u obzir, kvalitet scenarija, komercijalni potencijal koji ovaj projekat ima, i prethodno iskustvo i dokazanost autorskog tandema Bećković-Vojnov, smatramo da „Čulova iskušenja“ vrlo lako mogu postati novi bioskopski hit, stoji u zaključku.

„Ekipa“ Scenario: Rade Ćosić Režija: Marko Sopić

Scena iz filma Ekipa
Scena iz filma Ekipa foto: Promo

O čemu se radi? „Ekipa“ prati život mlade Partizanove nade, fudbalera Zdravka, i živopisnu galeriju likova sa kojima dolazi u kontakt s njim. Tu su beskrupolozni menadžeri, pomalo nasilni lovatori, jedna Italijanka, fudbalska zvezda Partizana i brat od tetke koji navija za Zvezdu i koji Zdravka uvaljuje u ozbiljan problem. Jedna torba puna para mora biti isporučena kontroverznom menadžeru ili će svi oni biti u velikoj nevolji.

O autorskoj ekipi i glumcima: Film režira Marko Sopić (serije „Kazneni prostor“ i „Žene sa Dedinja“) kome će ovo biti dugometražni igrani debi, dok je Rade Ćosić, poznat po otvarenju Luke Bursaća „Aferparti“, ovde u trostrukom svojstvu: kao glavni glumac (tumači lik Zdravka), scenarista i producent. Deo filma je već snimljen, a u „Ekipi“ se pojavljuje čitav niz poznatih glumačkih imena, a među njima: Andrija Milošević, Dragan Jovanović, Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Ljubomir Bandović, Ljiljana Stjepanović, Ivana Dudić, Anđela Jovanović... Specijalni gosti filma su: Saša Ilić, Đorđe Pantić, Dragan Ćirić i Ivan Tomić.

Scena iz filma
Scena iz filma foto: Promo

O projektu: Film „Ekipa“ scenariste Radeta Ćosića i reditelja Marka Sopića predstavlja debitantsko osveženje, piše u obrazloženju komisije, koje ima predispozicije da postane bioskopski hit. Predstavljena glumačka ekipa, privlačnost teme široj publici, kao i svežina pristupa, trebalo bi da kompenzuju relativno neiskustvo autorskog tima u uspehu gotovog filma u bioskopima. „Ekipa“ donosi žanrovski melanž sa Tarantinom kao glavnim uticajem, dok su likovi inspirisani ličnim doživljajima scenariste/glumca/producenta Radeta Ćosića. Premijera „Ekipe“ je planirana za kraj 2019. godine.

BONUS VIDEO: EVA RAS ZA ESPRESO #2: Film je odsvirao svoje, SINIŠA PAVIĆ se ne rađa za svaku generaciju (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.