BIO JE BITAN TITOV PROJEKAT I KOŠTAO JE NEVEROVATNE PARE: Ovo možda niste znali o filmu VALTER BRANI SARAJEVO
Neviđena akcija: Bata Živojinović kao Valter roka po Nemcima, Foto: Printscreen

istorija filma

BIO JE BITAN TITOV PROJEKAT I KOŠTAO JE NEVEROVATNE PARE: Ovo možda niste znali o filmu VALTER BRANI SARAJEVO

Ovaj film sniman je 1971. godine i predstavljao je kapitalni državni projekat

Objavljeno:
Dejan Katalina

Film "Valter brani Sarajevo" ponosno nosi titulu kultnog, a slava mu se proširila širom planete. Posebno je popularan u Kini, gde je glavni junak ovog filma, ilegalac Valter kojeg tumači Bata Živojinović, postao prava ikona.

Film, koji su neki kritičari nazvali "partizanskim vesternom", režirao je Hajrudin Šiba Krvavac, koji je filmom počeo da se bavi bez ikakvog formalnog obrazovanja. Rađen je 1971. godine i predstavljao je kapitalni državni projekat.

Kako su pisale novine početkom sedamdesetih godina prošlog veka, snimanje filmske priče o mladom ilegalcu Valteru naišlo je na velik odziv grada Sarajeva i mnoge privredne organizacije i Gradska skupština učestvovali su u finansiranju ovog velikog projekta. Prevedeno, morali su da se otvore za lovu i učestvuju u snimanju filma, hteli - ne hteli. Priča se da je Tito bio prezadovoljan ovim projektom, ali i da je generalno voleo Šibine filmove.

Pravljen je, namenski, za godišnjicu tzv. Partizanske revolucije. Tačnije 30 godina od početka "revolucije".

foto: Printscreen

Inače, Krvavac je snimio oko četrdeset dokumentarnih, kratkih i dugometražnih filmova i nekoliko televizijskih serija.

Reditelj Šiba Krvavac
Reditelj Šiba Krvavacfoto: Printscreen

Napisao je i više od dvadeset scenarija. Prvi igrani film "Vrtlog" je "Most" (1969), "Valter brani Sarajevo" (1972) i legendarna "Partizanska eskadrila" (1979).

Scenario za film napisao je Đorđe Lebović.

Najpoznatije replike:

„Strijelac zove Kondora“

„Čekam te u pet kraj Begove džamije“

„Vazduh trepti kao da nebo gori“

„Diese Stadt ist Walter“ (Ovaj grad je Valter)

"Valter" je, prema nekim informacijama, koštao oko četiri stotine i četrdeset miliona ondašnjih dinara, a okupio je ekipu u to vreme veoma popularnih glumaca među kojima su bili Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Stevo Žigon, Relja Bašić, Davor Antolić, Faruk Begoli, Neda Spasojević, Neda Arnerić, Rade Marković...

foto: Printscreen

Ulogu ilegalke "Plave" koja je izdala svoje drugove trebalo je da igra Milena Dravić, ali nije našla slobodnan termin. Borisu Dvorniku je bila namenjena uloga Branka, ali ni on je nije mogao da je prihvati, pa je na kraju je Branka odigrao Faruk Begoli.

- Naša istorija, pogotovu najnovija tako je bogata temama iz revolucije da je generacije i generacije sineasta ne bi mogle iscrpsti. Želim da stvorim filmove koji će biti dokumenti vremena, koji će trajno govoriti o događajima iz naše revolucije - pričao je u to vreme o svojim planovima Krvavac.

foto: Printscreen

Film je gledalo oko milijardu i po gledalaca, tako da se može smatrati da je tvorac ovog projekta ispunio ono što je i zacrtao.

BONUS VIDEO:

ČUDO NEVIĐENO DO SADA! Da li ste znali da postoji eksperiment sa živim jajetom kojim belance i žumance menjaju mesta? (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.