DRAGAN BJELOGRLIĆ: Najuspešnija godina srpske kinematografije
Dragan Bjelogrlić, Foto: Beta / Milan Obradović

zadovoljan je

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Najuspešnija godina srpske kinematografije

Godina na izmaku je verovatno najuspešnija godina u novijoj istoriji srpske kinematografije, istakao je predsednik Grupacije za kinematografiju Dragan Bjelogrlić na sednici kojoj su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predstavnici Filmskog centra Srbije (FCS) i strukovnih udruženja

Objavljeno:

Na sednici je najavljen veći budžet Filmskog centra Srbije i dva nova konkursa, za debitanski i dečji film, a ujedno se radi na novom statutu FCS. Bjelogrlić je podsetio da je Grupacija za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije oformljena pre četiri godine u trenutku kada je bio najmanji budžet za kinematografiju i kada dve godine FCS nije raspisivao konkurse da bi danas došli do "rekordnog budžeta, kontinuiranog raspisivanja konkursa, dva nova konkursa (za nacionalni i komercijalni film), filma koji je vratio gledaoce u bioskope, predstavnika u Kanu, ekspanzije domaćih serija, povećanja podsticaja i stranih produkcija". Ono na čemu treba raditi sledeće godine, prema njegovim rečima, jeste da FCS dobije novi statut koji će još preciznije ustanoviti njegovo funkcionisanje. "Tu pre svega mislim na izbor članova komisija, jer je vrlo bitno da komisije čine ljudi od autoriteta. Prema Zakonu o kinematografiji komisije moraju da imaju po pet članova i dosta je teško naći toliki broj kvalitetnih ljudi", rekao je Bjelogrlić i predložio da se broj članova smanji na tri i omogući u nekim slučajevima da odlučuje i samo jedna osoba što bi, smatra, smanjilo mogućnosti manipulacije. Bjelogrlić smatra da treba ojačati Filmski centar Vojvodine i formirati filmske centre u centralnoj Srbiji i na jugu koji bi podržavali projekte koji bi se bavili loklanim temama.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević foto: Beta

Ministar Vukosavljević je rekao da budžet FCS za narednu godinu iznosi 1.105.040.000 dinara, što predstavlja povećanje od 9,93 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 1.005.230.000 dinara. Za redovnu delatnost FCS opredeljeno je 48.801.000 dinara, što predstavlja povećanje od 96,54 posto, dok je za programsku delatnost predviđeno 1.056.239.000 dinara, što predstavlja povećanje od 7,74 odsto.

Vukosavljević se slaže sa Bjelogrlićem o neophodnosti povećanja odgovornosti komisija, koje odlučuju o raspodeli sredstava na konkursima FCS i njihovog transparentnog rada i naglasio da se "mora stvoriti atmosfera većeg poverenja u komisije". On je takođe pozitivno ocenio ovu godinu kada je kinematografija u pitanju i najavio da će država i u narednim godinama, koliko je u mogućnosti, povećavati sredstva.

Jelena Trivan
Jelena Trivan foto: Promo

Predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan je konstatovala da je 2018. - godina velikih uspeha srpskog filma. "Ponovo imamo velike hitove kao što je "Južni vetar" koji juri ka milionitom gledaocu, ponovo imamo dečiji film ("Zlogonje") koji je gledan u Srbiji i uspešan na festivalima i ponovo imamo velike filmove sa nacionalnim temama kao što je "Kralj Petar Prvi" i "Zaspanka za vojnike"", konstatovala je Trivanova. Ona je najavila za sledeću godinu dva nova konkursa - za debitanski film i dečji film i dodala da rade na novom statutu i novom pravilniku, jer "ono što FCS u ovom trenutku nedostaje jeste proceduralna uređenost".

Direktor FCS Boban Jevtić je rekao da je ove godine sprovedeno 27 konkursa (poređenja radi 2014. je bilo samo šest), da je podržano 18 dugometražnih igranih filmova, 31 kratki igrani film sa studentskim eksperimentalnim, 21 dugometražni dokumentarni, 12 kratkih dokumentarnih, 23 manjinske koprodukcije. "Iz Media programa samo povukli 640.000 evra, sedam firmi je prvi put uspelo da dobije sredstva iz ovog programa, takođe i tri festivala (najviše u regionu) i prvi put smo u celom regionu dobili za animirani film. Drugi veliki uspeh smo ostvarili kod Eurimaža od koga smo za većinske koprodukcije dobili 800.000 evra, a sa manjinskim ta brojka ide preko milion evra", rekao je Jevtić. On je najavio za sledeću godinu dve velike manifestacije: Imago - konferencija i dodela nagrada direktora fotografija iz celog sveta i EAVE - najznačajnija producentska radionica u svetu i najavio da će kalendar konkursa biti objavljen krajem ove ili početkom sledeće godine.

BONUS VIDEO: ŽARKO LAUŠEVIĆ na promociji knjige (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.