Bojana Maljević protiv Filmskog centra Srbije: Ko ima pravo na tužbu, a koga treba sprečiti da istupa u medijima? (FOTO)
Foto: Beta/Printscreen facebook

espreso istražuje

Bojana Maljević protiv Filmskog centra Srbije: Ko ima pravo na tužbu, a koga treba sprečiti da istupa u medijima? (FOTO)

Objavljeno: 16:55h
Nikola Marković

Nakon što su, pre nešto više od mesec dana, izašli rezultati konkursa Filmskog centra Srbije za sufinansiranje žanrovski određenih domaćih dugometražnih filmova sa komercijalnim repertoarom, bura na filmskoj sceni Srbije se ne stišava. Prvi se oglasio poznati scenarista Dimitrije Vojnov, uz optužbe da filmu radnog naziva "2020" nisu odobrena sredstva po političkoj liniji, zbog anti-NATO narativa. Vojnov, koji je pisao scenario za ovaj film, takođe je isticao proceduralne probleme prilikom dodele sredstava filmu "Zlatno doba", te je javno zatražio da se sporni konkurs poništi.

Filmski centar Srbije je u svojim saopštenjima negirao izrečene optužbe, dok je direktor FCS-a Boban Jevtić u javnim nastupima tim povodom upućivao sve aktere konkursa na žalbeni postupak, kao odgovarajuću pravnu instancu za rešavanje ovakvih problema.

Tokom jučerašnjeg dana, na društvenim mrežama se pojavio printscreen teksta sa sednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, gde su kao naročito sporne navedene izjave producentkinje Nikoline Vučetić Zečević, članice komisije koja je dodeljivala sredstva za "problematični" konkurs.

U ovoj izjavi stoji da je "neophodno naučiti struku tj. pojedince da žalbe nisu način ostvarivanja prava", dok u gornjem delu objavljenog teksta piše "da je potrebno da se jednom zauvek spreči takvo istupanje u medijima".

Reagovao je još jednom i Dimitrije Vojnov, jedan od onih koji su uložili žalbu povodom konkursa:

Tragom ovih reakcija, kontaktirali smo Nikolinu Vučetić Zečević, kao i Filmski centar Srbije, ne bismo li čuli i njihovu stranu priče.

Uzevši u obzir da je upravo Boban Jevtić, direktor FCS-a, u javnim nastupima isticao da su žalbe legitiman način ostvarivanja oštećenih, i da je to de facto zakonska procedura, pitali smo Vučetić Zečević na koji način smatra da oni treba da pokušaju da ostvare svoja prava.

"Kao članica Komisije, i kao producent koji učestvuje na konkursima, naravno da sam upoznata sa konkursnim procedurama Filmskog centra Srbije, i slažem se da je žalba legitiman i poželjan način da učesnici konkursa izraze svoje nezadovoljstvo rezultatima, samo ukoliko je podneta po propisanim procedurama na koje ih upućuje FCS, ne i ukoliko je "žalba" upućena putem medija puna vređanja članova komisije, učesnika, kolega, FCS-a", pojasnila je članica konkursne komisije.

"O tome sam govorila. Citirani zapisnik sa sednice UO sadrži samo delove mog izlaganja, nedostaje mu kontekst koji bi pojasnio da se stav odnosio upravo i isključivo na one koji su svoje nezadovoljstvo izražavali putem medija. Crtanje meta kolegama, vređanje, samopromocija i vršenje medijskog pritiska prema kako budućim članovima Komisija, tako i organima uprave FCS da sutra “pametnije" biraju članove komisije koje će odgovarati bučnima da bi bili tiši - nije način za ostvarivanje prava!", dodaje Vučetić Zečević.

"Dostojanstveno, profesionalno postupanje čak i kad gubimo, je nešto što treba da definiše filmadžije kao kulturne poslenike, većina na zadovoljstvo ovog našeg posla tako i postupa", zaključuje ona.

Iz Filmskog centra Srbije, u zvaničnoj izjavi povodom celog slučaja, kažu da "oni kao javna ustanova kulture poštuju procedure koje su propisane pozitivnim propisima Republike Srbije kao i da su najnovije izjave pojedinaca neutemeljene i izvučene iz konteksta, sa ciljem da se nastavi pritisak na rad i nezavisnost konkursnih komisija. Stavovi članova komisije izrečeni na radnim sastancima ne predstavljaju nužno stavove Komisija, UO Filmskog centra niti rukovodstva. Filmski centar Srbije stoji iza rada konkursnih komisija, imajući u vidu da je dosadašnja praksa pokazala da Konkursne komisije pravilno rade svoj posao, budući da su sve odluke koje je Upravni odbor Filmskog centra Srbije doneo po predlogu Konkursnih komisija, stekle svojstvo pravosnažnosti".

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.