Espreso na licu mesta: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara (FOTO) (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

JAVNO GLASANJE

Espreso na licu mesta: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara (FOTO) (VIDEO)

Nakon izbora filma "Izgrednici" Dejana Zečevića, veoma oštar komentar o ovogodišnjoj selekciji i izboru pobedničkog filma dao je filmolog Božidar Zečević

Objavljeno: 14:22h
Nikola Marković

U konkurenciji (samo) četiri filma, dobili smo srpskog kandidata za nagradu Oskar. Pobedio je film "Izgrednici" Dejana Zečevića sa 9 glasova, posle njega najviše glasova je imao dokumentarac "Druga strana svega" Mile Turajlić, a jedan glas je osvojio "O Bubicama i herojima" reditelja Petra Pašića.

Kao na biračkom mestu
Kao na biračkom mestu foto: Espreso.co.rs

Petar Volk, predsednik stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, kao i generalni sekretar Mirko Beoković, naročito su istakli potrebu za transparentnim glasanjem, pa smo tako i zaista imali priliku da vidimo većinu članova stručnog odbora kako glasaju na licu mesta.

Lane Gutović na glasanju
Lane Gutović na glasanju foto: Espreso.co.rs

Dvojica istaknutih članova Akademije objasnili su da je ovoliko malo kandidata za Oskara zbog slabog odziva producenata filmova, koji nisu bili spremni da plate participaju za učešće u proceduri. Oni su takođe naglasili i skromnu podršku Ministarstva kulture Srbije za ovaj događaj.

Nakon uvodnog izlaganja i objašnjenja procedure, pristupilo se glasanju, u kome je uživo učestvovalo 10 od 13 članova Stručnog odbora. Predsednik Petar Volk nije glasao, kako je objasnio - zbog slabog vida, dok su ostali glasali mimo kamera zbog opravdanog odsustva.

Nakon izbora filma "Izgrednici" Dejana Zečevića, veoma oštar komentar o ovogodišnjoj selekciji i izboru pobedničkog filma dao je filmolog Božidar Zečević, koji je jedini bio raspoložen da prokomentariše pobednički izbor:

"Ja spadam u one koji ne polažu mnogo na ove formalnosti. Pravo da vam kažem, baš me briga da li će neko da me prozove što sam glasao ovako ili onako. Ja sam lično mislio da Srbija ove godine nema kandidata za Oskara", poentirao je on.

Božidar Zečević se obraća prisutnima
Božidar Zečević se obraća prisutnima foto: Espreso.co.rs / Printscreen

"Ne vidim zašto bismo se izlagali troškovima za produkciju čiji nijedan predstavnik ne zaslužuje da konkuriše za jednu tako visoku nagradu. Bilo je ozbiljnih ideja da se ne dodeli ova prijava, ja sam je zagovarao i nekolicina drugih. Ostali smo usamljeni u ovom stavu. Objašnjeno nam je da ipak nije dobro da priznajemo da nemamo film tog nivoa. Pošto je srpski film na tako niskim granama, ovaj ("Izgrednici", op.a) je malo odskočio kvalitetom", zaključio je Zečević.

NE PROPUSTITE

KORISNO I ZABAVNO: Ovih 10 praktičnih tehničkih proizvoda su za celu porodicu!

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije činili su:

Predsednik Volk dr Petar, filmolog; Avramović Aleksandar, producent; Bajić Radoš, glumac /reditelj; Borisavljević Vojkan, kompozitor; Cvetanović Zoran, producent; Đokić Jelena, montažer; Gavrić Tomislav, filmolog; Gutović Milan Lane, glumac; Jelić Milan, reditelj; Jeremić Milenko, scenograf; Kljaković Miljen Kreka scenograf; Popović Predrag Pega, dir. fotografije; Vlajić Vera, reditelj; Zečević Božidar, filmolog; Zelenović Radoslav, filmolog; Živković Radmila, glumica.

BONUS VIDEO: JUŽNI VETAR OSVOJIO 4 NAGRADE U NIŠU: Naisa za Miloša Bikovića, ovim snimkom je oduševio PUBLIKU!

(Nikola Marković / Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.