PRSLI SU KAO ZVEČKE, ALI IM NE PADA NA PAMET DA SE POVUKU! Političkim gubitnicima elan da nastave nikad veći?!
Izbori u Srbiji, Foto: Filip Plavičić, Tanjug

DOKLE, BRAĆO?

PRSLI SU KAO ZVEČKE, ALI IM NE PADA NA PAMET DA SE POVUKU! Političkim gubitnicima elan da nastave nikad veći?!

Nastavljaju svoju borbu do kraja, iako ih više neće biti u parlamentu

Objavljeno:

Izbori u Srbiji 2020. godine osim dominantne figure Srpske napredne stranke sa osvojenih 63,4 odsto izrodili su još neke pobednike, ali i veliki broj gubitnika.

Najpozitivnije moguće iznenađenje kojem se niko nije nadao jesu predstavnici Pokreta obnove kraljevine Srbije. Sa druge strane, najveći gubitnik izbora je definitivno Pokret slobodnih građana.

Oni su završili sa onih 1,8 odsto koji su bili "namenjeni" POKS-u.

foto: Tanjug

Ipak, kao i mnogi drugi politički gubitnici na ovim izborima, ni lider PSG Sergej Trifunović nema nameru da se povuče iz političkog života Srbije. Štaviše, odlučan je da ide dalje i nastavi da se bori.

- Želim da se zahvalim svima koji su radili ovu nenormalnu kampanju. Svima koji su glasali, svima koji su nam pomagali, svima koji su nas kritikovali, svima koji su u bilom kom delu, koliko su mogli, bili sa nama. Naučili smo štošta jedni o drugima, idemo dalje, napisao je Trifunović na svom Tviter profilu.

Suverenisti, odnosno, "Dosta je bilo" na čelu sa Sašom Radulovićem osvojili su 2,6% odnosno 0 poslanika, ali im sudeći prema saopštenjima na Tviteru ne pada na pamet da se povuku iz borbe. Šta više, spremni su da učestvuju na novom maratonu.

Pokret Levijatan – Živim za srbiju osvojio je 0,8% i imaće 0 poslanika u Narodnoj skupštini.

foto: Printscreen

Predsednik pokreta Pavle Bihali je izjavio kako neće kmečati i kako je sinoć napravio žurku nakon proglašenja izbornih rezultata.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je posle glasanja da su ovo najčudniji izbori na kojima je bio u poslednjih 30 godina.

Naime, Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija) ima 1% odnosno 0 poslanika, ali Nenad Čanak ne pomišlja da se povuče iz političkog života Srbije.

foto: Pritnscreen

On je doveo u pitanje legitimitet izbora, ali dalje korake nije najavljivao.

– Kako god da se oni završili, u najkraćem mogućem periodu, posle normalizacije stanja izazvanog epidemijom koronavirusa bi bilo logično i normalno organizovati ponovljene izbore za republički parlament.

Ovi izbori se održavaju zato da bi se održalo pravno stanje u društvu, ali nisam siguran da njihovi rezultati mogu biti legitimni rezultati za sledeće četiri godine – naglasio je Čanak, koji se nalazi na listi Vojvođanskog fronta u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija.

Aleksandar Olenik iz UDS-a takođe je tvitovao da nema nameru da se povuče iz političke borbe i odustane nakon poraza na izborima.

- Smetamo? I vlasti i desničarskoj/bojkot opoziciji. Pa, navikavajte se.... tek smo počeli, napisao je Olenik nakon što je u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima upala je grupa nepoznatih huligana, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra.

Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka osvojila je 2% i imaće 0 poslanika u Skupštini Srbje.

foto: srs

Ipak, lider SRS rekao je nakon proglašenja rezultata da to što radikali nisu ušli u Skupštinu za njega ne predstavlja smak sveta, da nije skrhan bolom kako su neki zaključili te da o odlasku u političku penziju ne razmišlja.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) i "Koalicije za mir", koja je na održanim republičkim izborima ostvarila rezultat od samo 0,3 odsto, Čedomir Jovanović, izjavio je sinoć novinarima, da će LDP nastaviti da postoji, istrajavajući na prepoznatljivoj politici i dodao da nije iznenađen izbornim rezultatima.

foto: Printskrin

"Znao sam šta nas čeka u izbornoj noći. Nisam iznenađen i ne mislim da manje vredi sve ono što smo govorili tokom kampanje", kazao je Jovanović, koji je predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću čestitao na pobedi i izbornom rezultatu.

On nije hteo da podrobnije komentariše rezultate izbora i rekao da mu je važna samo sudbina zemlje, kao i budućnost dece.

Rekao je i da mu je žao što je zemlja propustila šansu da ozbiljno razgovara o problemima koji je, kako je naznačio, uništavaju, pa da onda to potvrdi glašanjem birača na izborima.

"Na ovim izborima je pobedio Vučić, ali je poražena politika", ocenio je lider LDP.

Jovanović je priznao da je napravio grešku što nije našao "jezik da ljudi razumeju ono što govori i poručuje".

Rekao je da je pred Srbijom "teško vreme", koje još težim čine rezultati današnjih izbora.

LDP koji predvodi "Koaliciju za mir" osvojila je zanemarljiv broj glasova na današnjim izborima što će je učiniti vanparlamentarnom strankom.

Podsećamo, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom formiranja vlade SNS pokazati da nije bahata, već da će razgovarati sa predstavnicima svih partija, čak i sa onima koje nisu prešle cenzus.

"Uzimaćemo ljude i sa drugih lista, jer ćemo pokušati da napravimo vladu koja mora da donosi ključne odluke u narednom periodu i koja će da ima još širi konsenzus od ovakve široke podrške koje smo dobili", rekao je Vučić sinoć na konferenciji za medije u štabu SNS-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.