JAPANCI SU POSLALI LETELICU NA ASTEROID DA PRONAĐU VODU: Umesto toga, otkriveno je nešto NEOČEKIVANO
Hajabusa 2, Foto: EPA / Jaxa handout

hajabusa 2

JAPANCI SU POSLALI LETELICU NA ASTEROID DA PRONAĐU VODU: Umesto toga, otkriveno je nešto NEOČEKIVANO

Naučnici koji koriste više kamera i instrumenata da prouče asteroid Rjugu kažu da su došli do "uzbudljivih otkrića"

Objavljeno:

Japanska svemirska letenica Hajabusa 2 koja orbitira oko asteroida došla je do neverovatnih otkrića o poreklu vode na Zemlji.

Naučnici koji koriste više kamera i instrumenata da prouče asteroid Rjugu kažu da su došli do "uzbudljivih otkrića".

- Prvo otkriće je to količina vode na Rjugu, odnosno nedostatak iste - saopštio je naučnik Seiji Sugita na konferenciji o otkrićima.

- Dosta je suvlji nego što smo očekivali, budući da je Rjugu mlad asteroid (po standardima za asteroide), star oko 100 miliona godina, a to znači da je nebesko telo od kojeg se odcepio takođe bez vode - dodao je.

Otkriće je značajno jer je trenutno aktuelna teorija koja tvrdi da je voda na Zemlju došla od asteorida ili kometa.

- Prisustvo suvih asteroida u asteroidskom pojasu bitno je jer menja modele kojima se do sada opisivao hemijski sastav ranog Sunčevog sistema - rekao je Sugita.

On je naglasio da je ovo važno i za buduća nastojanja za pronalazak života van Zemlje, jer može da suzi broj zvezdanih sistema koja treba da proučavamo.

Američka svemirska agencija NASA, koja ima sličnu misiju na asteroidu Benu, i japanska agencija JAXA, dele podatke iz svojih misija i ova saradnja je dovela do još jednog iznenađenja.

I Benu i Rjugu su ekstremno mračni asteroidi u obliku čigre koji su prekriveni velikim kamenim gredama, ali najnovija otkrića pokazuju da je Rjugu mnogo suvlji. Istraživači su očekivali da će dva asteroida imati sličan nivo vode, ali ta neslaganja su otvorila nove puteve za buduća istraživanja.

- Zahvaljujući paralelnim misijama Hajabusa 2 i OSIRIS-REX, konačno možemo odgovoriti na pitanje kako su ta dva asteroida nastala - rekao je Sugita.

- Da Benu i Rjugu mogu biti brat i sestra, ali ipak pokazuju neke izrazito različite osobine implicira da mora postojati mnogo uzbudljivih i misterioznih astronomskih procesa koje tek treba istražiti.

Drugi naučnici podelili su Sugitin optimizam.

- Čini se da je asteroid nastao gomilanjem ruševina iz prethodne generacije asteroidnih roditeljskih tela, i da su ta roditeljska tela podvrgnuta termičkom ili šok metamorfizmu - rekao je Džon Bridžs iz svemirskog istraživačkog centra na Univerzitetu u Lajčesteru.

- Ovo je daleko od starog stereotipa o krompirastom, inertnom i možda prilično dosadnom, sivom asteroidu - dodao je on.

- Rjugu pokazuje da su asteroidi zabeležili neverovatno bogatu istoriju.

Hajabusa 2 se spustio na površinu asteroida i ispalio "metak" na njegovu površinu kako bi poremetio materijal koji je zatim sakupljen "sirenom za uzorke" na donjoj strani sonde. Ovi uzorci će biti analizirani kada se letelica vrati na Zemlju do kraja 2020. godine.

- Kada vratimo uzorke na Zemlju, znaćemo odgovor. Najveća vest je da smo već dobili uzorke u svemirskoj letelici. Veoma smo uzbuđeni zbog toga- rekao je Sugita.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.