OVAJ PAMETNI TELEFON JE ZAISTA NAPRAVLJEN DA TRAJE: Možete sami da ga popravljate, ali to nije NAJBOLJE u svemu!
Fairphone možete sami da popravljate, Foto: Youtube printscreen

ETIČKI PAMETNI TELEFON

OVAJ PAMETNI TELEFON JE ZAISTA NAPRAVLJEN DA TRAJE: Možete sami da ga popravljate, ali to nije NAJBOLJE u svemu!

Jedna kompanija je rešila da pruži alternativu onima koji brinu o sve većem zagađenju naše planete

Objavljeno:

Svi korisnici pametnih telefona znaju da ovi uređaji imaju ograničeni rok trajanja.

Često ih menjamo novim, boljim modelima, što kompanije i žele, ali što nikako nije dobro za životnu sredinu. Jedna komapnija je rešila da pruži alternativu onima koji brinu o sve većem zagađenju naše planete.

U pitanju je kompanija iz Amsterdama - Fairphone.

Fairphone zauzima drugačiji pristup proizvodnji pametnih telefona: kompanija ima za cilj da stvori pozitivan socijalni uticaj na životnu sredinu od početka do kraja životnog ciklusa telefona.

Pored upotrebe fer materijala i obezbeđivanja dobrih uslova rada, to uključuje:

Dugotrajni dizajn

Potrošačka elektronika se često posmatra kao predmet za jednokratnu upotrebu, koji se nadograđuje ili odbacuje čim se pojavi nešto bolje. Fairphone se bori protiv tržišnog trenda u kojem se prosečni telefon smenjuje svakih 18 meseci, stvarajući ogroman uticaj na životnu sredinu. Kako tehnologija brzo napreduje, potrošači gube sposobnost modifikacije, popravke i da zaista razumeju kako mogu duže da zadrže svoje uređaje.

Ponovna upotreba i recikliranje

Svake godine kupci bacaju milione mobilnih telefona jer većina telefona nije izgrađena da traje i stalno nas ohrabruju da nadograđujemo svoje uređaje. Dok se neki odbačeni telefoni pravilno recikliraju, drugi se recikliraju u opasnim radnim uslovima ili završe na deponijama. Fairphone prodaje rezervne delove i nudi instrukcije za popravku kako bi vaš telefon bio što korisniji što duže.

Program povratka podržava ponovnu upotrebu i recikliranje starih telefona, a Fairphone takođe istražuje najbolji način recikliranja Fairphone-a tako što olakšava demontažu. Kompanija takođe sarađuje sa partnerima na poboljšanju lokalnih napora u zemljama koje se bore sa elektronskim otpadom.

Kompanija je nedavno izbacila model Fairphone 3, mada je cena visoka za naše standarde - košta 430 evra, što opet i nije toliko puno u odnosu na neke napredne pametne telefone drugih kompanija, a i uzimajući u obzir činjenicu da je poenta da telefon ne morate da menjate posle određenog perioda, i čak možete da ga vratite.

Fairphone 3 sadrži 7 modula koji olakšavaju popravke i isporučuju se u održivoj i višekratnoj ambalaži.

Sadrži 5,7-inčni ekran osetljiv na dodir, specifikacija 1080k2160 18: 9 sa Gorilla Glass 5 na vrhu, 4 GB RAM-a, 64 GB proširivog prostora za skladištenje i 3000 mAh uklonjivu bateriju sa podrškom za brzo punjenje.

Ima 12 MP zadnju kameru i 8 MP selfi kameru, dual-SIM funkcionalnost, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, kao i 4G mrežnu podršku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.