VIŠE NIKAD NEĆETE POZAJMITI KABLIĆ ZA PUNJENJE TELEFONA kad pročitate ovaj tekst!
Punjač za telefon, Foto: Profimedia

povedite računa

VIŠE NIKAD NEĆETE POZAJMITI KABLIĆ ZA PUNJENJE TELEFONA kad pročitate ovaj tekst!

Svima nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na telefonu ili tabletu ispraznila baterija, a kabl za punjenje nam je ostao kod kuće

Objavljeno: 08:52h

Hakeri su osmislili način kako da u kablove za punjenje ubace zlonamerni softver koji može prikupiti podatke iz bilo kojeg mobilnog uređaja ili računara.

Svima nam se dogodilo barem jednom da nam se iznenada na telefonu ili tabletu ispraznila baterija, a kabl za punjenje nam je ostao kod kuće. U takvim situacijama svi posežemo za tuđim punjačem, kako bi barem nakratko održali bateriju mobilnog na životu.

Verovatno mislite da time svojem uređaju ne pravite nikakvu štetu, ali ako pozajmite punjač, recimo od drugog putnika s aerodroma ili od službenika recepcije vašeg hotela to može biti jako opasno, kažu stručnjaci za sajber sigurnost..

- Postoje određene stvari koje se jednostavno ne pozajmljuju - tvrdi Charles Henderson, šef u osiguranju IBM-a.

- Da ste na nekom izletu i shvatite da ste zaboravili spakovati veš, sigurno ne biste pitali ostale putnike da vam pozajme isti, već biste išli u prodavnicu i kupili nov - objasnio je.

Henderson vodi i tim hakera koje klijenti unajmljuju kako bi provalili njihove računare. Budući da su hakeri osmislili kako u kablove za punjenje ubaciti zlonamerni softver koji može na daljinu oteti podatke iz uređaja i računara, njegov tim ponekad uči klijente trikovima kako da izbegnu opasno "digitalno ponašanje".

Na godišnjoj konferenciji za hakovanje DEF CON u Las Vegasu ili takozvanom "hakerskom letnom kampu" jedan je haker demonstrirao iPhoneov gromobranski kabl koji je bio izmenjen. Nakon korišćenja kabla za spajanje iPoda sa Mac računarom, daljinski je pristupio IP adresi kabla i preuzeo kontrolu nad Macom. Poduzetni haker imao je zalihe takozvanih O.MG kablova koje je prodavao za 200 dolara po komadu.

- Zlonamerni kablovi za punjenje trenutno nisu rasprostranjena pretnja, uglavnom zato što se ovakav oblik napada ne može lako isplanirati - tvrdi Henderson.

- To što još nismo videli širi napad ne znači da ga nećemo uskoro videti - kaže Henderson.

Tehnologija je stvarno mala i jeftina. Ona može biti toliko mala da izgleda poput običnog kabla, ali ima sposobnost i inteligenciju za postavljanje zlonamernog softvera. Ovakva će se tehnologija proizvoditi samo još jeftinije i to nije nešto što će prosečni potrošač pratiti da bi mogao znati kada će to postati uistinu opasno.

Za sada, kaže Henderson, veća pretnja od zlonamernih kablova za punjenje su USB stanice za punjenje koje stoje na javnim mestima poput areodroma.

- Svedočili smo nekoliko slučajeva gde su ljudi modifikovali stanice za punjenje. Ne govorimo o električnoj utičnici, već o USB priključcima za punjenje dostupnim na javnim mestima - objasnio je i dodao da treba obratiti pažnju na ono što uključujete u svoje uređaje jer je to dobra, ali i važna tehnička higijena, piše Forbes.

Deljenje kablova je poput deljenja veša. Mnogi putnici znaju da će često na recepciji hotela biti fioka puna kablova za punjenje koje su gosti zaboravili uzeti. Ipak, nemojte posustati i radije kupite novi punjač, nego da dovodite u opasnost svoje podatke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.