NAJSPORIJI INTERNET NA SVETU JE ZVANIČNO KOD NJIH: Nećete verovati
Foto: AP, Ilustracija

SPORO

NAJSPORIJI INTERNET NA SVETU JE ZVANIČNO KOD NJIH: Nećete verovati

Za preuzimanje pet gigabajta trebalo je nešto više od 22 sata i 34 minuta.

Objavljeno:

Turkmenistan je rangiran kao zemlja sa najsporijim internetom na svetu, a korisnicima je za preuzimanje filma potreban gotovo ceo dan, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sajt cable.co.uk je u izveštaju o brzini širokopojasnog pristupa internetu širom sveta u 2021. naveo da je Turkmenistan, sa brzinom interneta od 0,50 megabajta u sekundi (Mbps), najsporiji od 224 zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Za preuzimanje pet gigabajta trebalo je nešto više od 22 sata i 34 minuta.

Taj podatak izolovanu državu u centralnoj Aziji stavlja čak i iza ratom razorenih zemalja kao što su Jemen, Južni Sudan, Somalija i Avganistan u pogledu brzine interneta, pokazalo je istraživanje.

Turkmenistanska vlada pojačala je kontrolu nad pristupom informacijama poslednjih godina u pokušaju da obuzda poruke koja dolazi iz zemlje o teškoćama ljudi. Istovremeno je blokirala sve informacije koje dolaze iz inostranstva u kojima se kritikuju tamošnje vlasti.

U istočnoj Evropi, tri zemlje s najvećom prosečnom brzinom interneta bile su Madjarska, Rumunija i Slovenija.

Na Balkanu najsporiji internet je zabeležen u Severnoj Makedoniji, Albaniji i na ; Kosovu, naveo je britanski sajt.

Sajt je naveo i da je lista napravljena posle više od 1,1 milijarde testova brzine sprovedenih tokom 12 meseci, do 30. jula.

"Iako zemlje koje se nalaze na dnu liste i dalje pate od ekstremno loših brzina, brojke za 2021. pokazuju da se situacija poboljšava", ocenio je sajt.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media