NAJVEĆIM SVETSKIM GIGANTIMA ŠEFOVI DOLAZE IZ INDIJE: Tviter je samo "ZAPRATIO TREND"
Društeven mreže, Foto: Promo

IT svet

NAJVEĆIM SVETSKIM GIGANTIMA ŠEFOVI DOLAZE IZ INDIJE: Tviter je samo "ZAPRATIO TREND"

Novi izvršni direktor Tvitera tako se pridružio Klubu američkih tehnoloških lidera rođenih u Indiji.

Objavljeno:

Nakon što se stišala galama oko najave odlaska šefa Tvitera, Džeka Dorsija, svet je ubrzo saznao i ko će ga zameniti na tom mestu. U pitanju je Indijac Parag Agraval (37).

Novi izvršni direktor Tvitera tako se pridružio Klubu američkih tehnoloških lidera rođenih u Indiji.

Tviter je juče postao najnoviji titan iz Silicijumske doline koji je imenovao glavnog izvršnog direktora rođenog u Indiji, pridruživši se kompanijama poput Majkrosofta i Gugla u prepoznavanju ove azijske zemlje kao jednog od najbogatijih svetskih "fondova" tehnoloških talenata.

Imenovanje bivšeg direktora za tehnologiju Paraga Agravala na prvo mesto Tvitera pojačava ulogu koju imaju imigranti u najvećim svetskim tehnološkim kompanijama.

On se pridružuje Satji Nadeli iz Majkrosofta, Šantanu Naraienu iz Adobe, Arvindu Krišni iz IBM-a i Sanaderu Pičaiju iz Alfabeta. Svi oni su lideri američkih firmi a indijskog su porekla. Ukupno, ta grupa rukovodilaca upravlja kompanijama čija je ukupna tržišna vrednost blizu 5 biliona dolara. Van tehnologije, Indra Noji je vodila Pepsi 12 godina, a Ajai Banga je izvršni predsednik kompanije Mastercard. Tu je i Ragu Raguram iz VMware.

Kao i njegovi sunarodnici, Agraval dolazi iz tehničkog polja i napredovao je u kompaniji. Sa 37 godina, on je najmlađi izvršni direktor neke kompanije iz S&P 500 korpe. Agraval je dobio diplomu inženjera na Indijskom institutu za tehnologiju, koji je kao vodeći tehnološki koledž u zemlji iznedrio generacije istaknutih političara i korporativnih lidera, uključujući Pičaija i Krišnu. Osigurao je uporište u Silicijumskoj dolini nakon što je prešao na Univerzitet Stanford i završio doktorat iz računarskih nauka.

Suosnivač Tvitera i odlazeći izvršni direktor Džek Dorsi je potvrdio Agravalove tehničke mogućnosti kao „transformacione“ u svojoj belešci nakon povlačenja. Ali veština novog lidera u rešavanju problematičnih pitanja poput slobode govora, rasnih odnosa i odnosa sa vladama će uskoro biti testirana.

U jednom retkom intervjuu pre godinu dana, Agraval je opisao Tviterov metod suočavanja sa dezinformacijama kao „sve nijansiraniji pristup sa nizom intervencija“. Ponavljajući Dorsijev dugogodišnji naglasak na pokušajima da Tviter ostane neutralna platforma, on je dodao da „pokušavamo da ne presuđujemo o istini, fokusiramo se na mogućnost štete“.

U zemlji njegovog rođenja, gde Tviter ima skoro 20 miliona korisnika, Agravalova kompanija našla se na udaru vlade premijera Narendre Modija na nekoliko frontova. Tamošnja administracija je kritikovala oklevanje da ukloni poruke podrške protestima poljoprivrednika i rukovanje tvitovima lidera sa obe strane političke podele. Tviter ima sličnu ulogu u domaćem političkom diskursu kao i u SAD, a samo Modijev nalog ima 73 miliona pratilaca.

Kako ocenjuju pojedini analitičari, njegova pozicija bi mogla dosta da doprinese.

Jedan od njih, autor i knjige u kojoj se pominje Nadelin uspon u Majkrosoftu, piše: "Džekova arogancija je isključila mnoge vlade. Ako primetite da Majkrosoft nije bio meta levice ili desnice u SAD, to je zbog Satje i njegove sposobnosti da sluša kritike i održi ravnotežu. Očekujem da će Agraval učiniti isto.”

Do danas, Agraval je zadržao nizak profil i njegovo iskustvo se koncentrisalo na razvoj proizvoda i istraživanje tržišta. Proglašen je prvim istaknutim inženjerom Tvitera zbog svoje uloge u pomaganju u povećanju rasta broja publike i prihoda pre nego što je postao tehnički direktor.

Sada na poziciji izvršnog direktora, viđen je i kao značajna figura za proširenje dosega Tvitera. Naročito s Inidijom.

Ta zemlja je već najveća korisnička baza za Voc ap kompanije Meta i pola milijarde korisnika YT. Tviter ih ubraja među najbrže rastuće tržište.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media