VELIKA INVESTICIJA! Samsung najavio izgradnju FABRIKE poluprovodnika u TEKSASU
Ilustracija, Foto: Promo

samsung

VELIKA INVESTICIJA! Samsung najavio izgradnju FABRIKE poluprovodnika u TEKSASU

Novi objekat će pospešiti produkciju visoko-tehnoloških čipova koji se koriste u 5G mobilnim komunikacijama, naprednim računanjem i veštačkoj inteligenciji

Objavljeno: 16:51h

Južno Korejski elektronski gigant Samsung najavio je da ima u planu izgradnju fabriku poluprovodnika vrednu 17 milijardi dolara, izvan Ostina u Teksasu, posred globalne nestašice čipova koji se koriste u automobilima, tabletima, konzolama za video igrice i ostalim elektronskim uređajima.

- Ovo je najveća strana direktna investicija u Teksasu, ikada, rekao je guverner Greg Abot tokom najave pojekta u utorak.

Samsung je rekao da će otpočeti izgradnju elektrane sledeće godine i da se nada da će operacije početi tokom druge polovine 2024. godine. Kompanija je odabrala gradilište na osnovu vladinog podsticaja i ,,spremnosti i stabilnosti" lokalne infrastrukture, prema rečima podpresednika kompanije Samsung, Kinama Kima na konferenciji za štampu sa Abotom.

Novi objekat će pospešiti produkciju visoko-tehnoloških čipova koji se koriste u 5G mobilnim komunikacijama, naprednim računanjem i veštačkoj inteligenciji, objasnili su iz Samsunga.

Pandemija korona virusa je najveći faktor globalne nestašice čipova prema Asocijaciji industrije poluprovodnika. Veliki talas inficiranih korona virusom u azijskim zemljama koje proizvode najveću količinu čipova, u kombinaciji sa serijom nepogoda uključujući požar u fabrici i duboko zaleđenje u Teksasu, navelo je proizvođače čipova da proizvode manje nego ranije.

Takođe, potražnja za elektronskim uređajima je dostigla vrhunac prošle godine kada su mnogi ljudi krenuli da rade od kuće i državna opskrba čipovima je otišla ka tim uređajima, rekli su iz Asocijacije.

Bonus video:

52:04

REDAKCIJA 25.11.2021. 3. DEO

(Espreso/CBS News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.