Meta primoran da proda Giphy nakon pritiska regulatornog tela Velike Britanije
Ilustracija, Foto: Profimedia

neuspeh

Meta primoran da proda Giphy nakon pritiska regulatornog tela Velike Britanije

Sticanjem Giphyja, Meta je u to vreme otkazao reklamne usluge GIFs platforme, utičući na kampanje koje su iskoristile format da dođu do druge publike

Objavljeno:

Meta Platforms Inc (NASDAQ:FB) – ranije poznat kao Facebook Inc– suočava se sa novim neuspehom u Velikoj Britaniji, kada je regulatorno telo zemlje odlučilo da zaustavi preuzimanje Gifija, najvećeg GIF skladišta na internetu. Ta organizacija je zaključila da bi kupovina mogla da našteti konkurenciji među platformama društvenih medija.

U odluci, Uprava za konkurentnost i tržišta Velike Britanije (CMA) tvrdila je da bi preuzimanje Giphy-ja od strane Facebook Inc –sada Meta Platforms Inc–moglo da poveća probleme sa konkurencijom kako u snabdevanju oglašavanja u Velikoj Britaniji, tako i na uslugama društvenih mreža širom sveta.

Kako je preneo CNBC, ta organizacija je presudila da Fejsbuk mora da proda Gifi. Ukratko, nadležni ukazuju na to da bi akvizicija povećala promet na sajtove u vlasništvu Fejsbuka, kao što su WhatsApp i Instagram, koji trenutno čine 73 odsto korisničkog vremena provedenog na društvenim medijima u zemlji. Druga tačka je uticaj na grafičku industriju. Sticanjem Gifija, Meta je u to vreme otkazao reklamne usluge GIFs platforme, utičući na kampanje koje su iskoristile format da dođu do druge publike.

Fejsbuk
foto: Profimedia

Portparol Mete izjavio je u utorak: "Ne slažemo se sa ovom odlukom" i dodao: "Preispitujemo odluku i razmatramo sve opcije, uključujući žalbu."

Piter Brodherst, partner u advokatskoj firmi Crowell & Moring, rekao je da je odluka CMA veoma važna.

On je naglasio u saopštenju: "Ovo je prvi put da je CMA ikada blokirala veliki sporazum o digitalnoj tehnologiji i ukazuje na pravac putovanja za nadzor regulatornog tela UJEDINJEN-a za slične poslove koji idu napred."

"Odluka takođe sugeriše da CMA neće odstupiti pred pitanjima i kritikama u vezi sa jurisdikcijom i preterivanjem – to je upravo vrsta dogovora za koju CMA smatra da bi trebalo da bude pod lupom."

Akvizicija je već predstavljala kaznu od 50,5 miliona funti od strane CMA u prvoj fazi istrage u oktobru, dok je ugovor, kako je saopšteno, vredan 400 miliona dolara.

Meta je deo Indeksa preduzetnika, koji prati 60 najvećih javno trgovanih kompanija kojima upravljaju njihovi osnivači ili porodice njihovih osnivača.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.