HAKOVANO 50 MILIONA PROFILA NA FEJSBUKU: Vašu šifru prodaju za 300 dinara, a ovako otkrijte da li ste i vi žrtva!
Foto: Fonet

bagatela

HAKOVANO 50 MILIONA PROFILA NA FEJSBUKU: Vašu šifru prodaju za 300 dinara, a ovako otkrijte da li ste i vi žrtva!

Fejsbuk je priznao da je u nedavnom hakerskom napadu ugroženo barem 50 miliona korisničkih naloga, onlajn prevaranti na dark vebu teoretski mogu kupiti nečiji kompletni onlajn identitet za oko 800 evra

Objavljeno:

Hakeri na dark vebu prodaju pristupne podatke za Fejsbuk po ceni od 2,5 evra, odnosno oko 300 dinara.

Istraživanje koje je proveo Money Guru (servis za upoređivanje financijskih usluga), objavljeno je samo nekoliko sati nakon što Fejsbuk priznao da je u hakerskom napadu ugroženo barem 50 miliona korisničkih naloga.

Svako ko se snalazi po dark vebu tamo može za male pare kupiti i informacije o vašoj finansijskoj situaciji, pa se tako podaci o kreditnim karticama prodaju za 12 evra, a podaci o debitnim karticama za 17 evra.

Dodatno, njihovo istraživanje otkriva da se teoretski, na dark vebu može kupiti nečiji kompletni onlajn identitet za 835 evra. Eventualni kupac time dobija pristup vašim računima za internet kupovinu, različitim zabavnim servisima i profilima na društvenim mrežama, prenosi britanski The Sun.

Lični podaci ponuđeni na prodaju uključuju kućnu adresu i broj telefona.

- Žrtvama internet prevare u Velikoj Britaniji ukradene su relativno male svote novca, pa je u 39 posto slučajeva ukradeno oko 280 ili više evra. Isto tako, statistike pokazuju da u gotovo 25 posto slučajeva ukradeni iznos može varirati između 560 i 45.000 evra - stoji u izveštaju.

Pojačajte bezbednost
Pojačajte bezbednost foto: Profimedia

Sama činjenica da prevaranti mogu za 850 evra mogu dobiti pristup desetinama hiljada evra vašeg novca, prilično je zabrinjavajuća, ističe se u istraživanju.

Ako želite proveriti da li je i vaš Fejsbuk profil nastradao u poslednjem hakerskom napadu, to možete učiniti na sledeći način:

Otiđite na Fejsbuk stranicu u Podešavanja i odaberite opciju Sigurnost i prijava. Tamo možete pronaći popis svih uređaja na kojima ste prijavljeni na Fejsbuk i adrese na kojima se ti uređaji nalaze.

Uklonite sve koje ne prepoznajete. Svakako promenite lozinku. Iako su iz Fejsbuka poručili da su popravili sigurnosni propust, za svaki slučaj lozinku promenite u neku kompleksniju koja uključuje velika i mala slova, brojeve i simbole. Upotrebljavajte dvostruku proveru autentičnosti, jer je hakerima puno zahtevnije ući u vaš profil bez tog koda čak i ako već imaju vašu lozinku.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.