MASK ĆE MORATI DA ODE SA ČELA TESLE? Stigla mu ozbiljna tužba zbog TVITERA!
Foto: Reuter

IGRAO SE VATROM

MASK ĆE MORATI DA ODE SA ČELA TESLE? Stigla mu ozbiljna tužba zbog TVITERA!

Optužili su Maska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrednosnim papirima i veštačko podigli cenu deonice Tesle

Objavljeno:

Ilon Mask je upao u nevolje - američka komisija za vrednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da ga se ukloni sa čela tog proizvođača električnih automobila, i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su deonice uvrštene na berzi.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na Federalnom sudu na Menhetnu, usledila je samo dva meseca nakon što je Mask putem Tvitera poručio da razmišlja o povlačenju deonica Tesle s berze i da je to za kompaniju „najbolji put napred”.

Osnivač Tesle poručio je početkom avgusta i kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će deoničarima biti ponuđeno 420 dolara po deonici – za petinu više od tadašnje cene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Mask je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Mask je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi vrednosnih papira.

Mask je poručio da nije učinio ništa loše.

- Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Ujek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitovao - poručio je Musk u saopštenju.

SEC u tužbi traži da se Mask ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompaniji čije su deonice uvrštene na berzi, što je vrlo redak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije.

SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lekove protiv Maska.

Najava Maska da razmišlja o povlačenju deonica Tesle s berze već je pre rezultovala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Naime, nakon Muskove najave, cena deonice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cena deonice pala, neki ulagači, koji su i pre 'igrali' na pad cene deonice Tesle, optužili su Maska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Mask, govoreći o ceni deonice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara.

Među ostalim, optužili su Maska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrednosnim papirima i veštačko podigli cenu deonice Tesle.

Nakon vesti o SEC-ovoj tužbi, cena deonice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Vol stritu za 12 posto.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ba.n1.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.