DA LI SU KLADIONICE POGODILE REZULTATE IZBORA? Za OVE LISTE su debelo omašili!
Foto: Filip Plavčić, Dragan Kadić, Marina Lopičić, Ilustracija/Espreso.co.rs

izbori u beogradu

DA LI SU KLADIONICE POGODILE REZULTATE IZBORA? Za OVE LISTE su debelo omašili!

Pogledajte koje prognoze su bile uspešne, a koje ne

Objavljeno:

Izbori u Beogradu su završeni i rezultati su tu, neki sasvim očekivani a neki veoma iznenađujući.

Kladionice su svoje prognoze dale još dve nedelje pre izbora, a za većinu lista uspele su da pogode približan procenat glasova koje će osvojiti.

Ipak, za neke liste su se grdno prevarili.

Pre svega, i u kladionicama je bilo jasno ko će odneti većinsku pobedu. Za listu "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" pronozirano je da će osvojiti 42.2% glasova. Naprednjaci su nadmašili očekivanja, i trijumfovali sa 44.9% osvojenih glasova.

Zatim, drugoplasirani je i u kladionicama bio Dragan Đilas. Međutim, njemu se predviđao manji broj glasova - 16.8 %, a u realnosti je uspeo da ostvari rezulatat od 18.8% glasova. Ipak, daleko manje od SNS-a.

Apsolutni pobednici
Apsolutni pobednici foto: Fonet

Kladioničari su okvirno pogodili i kako će Aleksandar Šapić proći na ovim izborima. Predviđali su mu osvojenih 10% što nije bilo daleko od stvarnih 9.3% koje je Šapić dobio.

Nema iznenađenja ni u slučaju SPS-a. U kladionicama se očekivalo da oni osvoje 6.5% glasova i prognoza je bila skoro tačna - SPS je poslednja stranka koja je prešla cenzus sa osvojenih 6.1%.

SPS su poslednji prešli cenzus
SPS su poslednji prešli cenzus foto: Fonet

Predviđanja postaju zanimljiva kada se radi o strankama koje su ostale ispod cenzusa.

Kladionice su prognozirale da će koalicija Dosta je bilo - Dveri preći cenzus sa 5.5 % glasova. Ali to se nije desilo. Ova koalicija je prva ispod crte sa osvojenih 3.8% glasova, što je veliki neuspeh.

Inicijativa Ne davimo Beograd takođe je gubitnik beogradskih izbora, sa osvojenih 3.5% glasova. Ni kladioničari nisu bili optimistični kada je reč o ovoj inicijativi, pa su im predvideli 3% osvojenih glasova.

Doživeli su veliki poraz
Doživeli su veliki poraz foto: Fonet

Ni Šešelju nisu predviđali prelazak cenzusa, što se i ostvarilo. Mislilo se da će SRS osvojiti 3.2% glasova a u realnosti ova lista je podbacila, i na kraju su imali samo 2.4% glasova.

Najveći šok beogradskih izbora ipak je rezultat DS. Koalicija oko ove, nekada vladajuće stranke, doživela je pravi sunovrat. Kladionice su bile ubeđene da će DS preći cenzus sa čak 7.1% glasova. Ono što se zapravo dogodilo veoma je poražavajuće. Stranka ne samo da nije prešla cenzus, već je bila među poslednjima sa zapanjujuće lošim rezultatom od 2.1% osvojenih glasova. Svakako najveće razočarenje ove izborne trke.

Najveći šok izbora je rezultat DS-a
Najveći šok izbora je rezultat DS-a foto: Fonet

DSS-u su prognozirali 1.4% osvojenih glasova. Nisu bili daleko od istine. Miloš Jovanović je osvojio 1.1% na ovim izborima.

Dosta precizno pogođeni su i osvojeni glasovi Zavetnika i POKS-a. Zavetnicima je predviđano 0.8 % a uzeli su 0.7%, a POKS-u 0.3% a osvojili su 0.5% glasova.

Lista "Šta radite bre - Marko Bastać" postigla je nešto gore rezulaate od očekivanih. Kladionice su predvidele rezultat od 1%, a Bastać je ipak odneo samo 0.5% ukupnih glasova.

Zanimljivo je da je i Ruska stranka premašila očekivanja od 0.1% i osvojila 0.4%, što je bolji rezultat od LDP-a, koji su imali jadnih 0.2% glasova na beogradskim izborima.

Predviđanja kladionica
Predviđanja kladionica foto: Printscreen

Kada se sumiraju utisci, izgleda da naš narod ume dobro da oceni stanje na političkoj sceni. Ipak, i na ovim izborima dogodiila su se iznenađenja koja su bila nepredvidiva. A to je samo pokazatelj koliko se odnos snaga u politici brzo i nezaustavljivo menja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.