Uporedili smo koliko su bivši i sadašnji članovi DS osvojili na BG izborima s uspesima iz prošlosti! I ETO GORKE ISTINE
Foto: Dragana Udovičić

beogradski izbori 2018.

Uporedili smo koliko su bivši i sadašnji članovi DS osvojili na BG izborima s uspesima iz prošlosti! I ETO GORKE ISTINE

Rezultati ovih izbora pokazuju da sve manje građana ima poverenja u demokrate

Objavljeno: 09:26h

Beogradski izbori su završeni. Samo četiri liste će imati mandate u skupštini Beograda, a SNS je odneo ubedljivu pobedu. Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je 45,6 odsto glasasova na beogradskim izborima, odnosno 64 mandata u Skupštini Beograda.

Llista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je 18,9 odsto, odnosno 26 odborničkih mesta, dok će lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" sa 9,3 odsto imati 11 odbornika u gradskoj Skupštini. Izborna lista "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija (JS)" osvojila je 6,2 odsto, što čini devet mandata.

Interesantno je što je veliki broj glasova otišao strankama koje nisu prošle cenzus, otprilike oko 180.000 glasova. Potpuni debakla doživela je Demokratska stranka koja je osvojila samo 2,1 odsto.

Nakon proglašenja rezultate, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je koalicija "Da oslobodimo Beograd" ostvarila veoma loš rezultat na izborima i da će se narednih dana na stranačkim organima razgovarati i o ličnoj, i o zajedničkoj odgovornosti.

A šta bi bilo da su se svi koji su nekada bili članovi DS, dogovorili oko zajedničkog izlaska? Da li bi DS opet doživeo krah ili trijumf?

Demokratska stranka je stranka sa najdužom tradicijom u političkom životu Srbije. Osnovana je 1919. godine, i od tad do danas promenila je mnogo predsednika.

Većina kandidata koji su na ovim BG izborima predstavljali svoje partije, nekada su bili članovi Demokratske stranke.

Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Aleksandar Šapić, Zoran Živković... Svi oni su nekada bili deo DS, a onda su istu napustili ili su bili izbačeni, i osnovali su svoje stranke i sa posebnim listama izašli na izbore.

Da su se na izborima za gradonačelnika "uhvatli ruku pod ruku", zajedno bi imali više, nego svaka od partija pojedinačno.

Ovo su procenti koje su stranke čiji su članovi nekada činili DS, ostvarile pojedinačno:

DS - 2,1%

DSS - 1,1%

LDP - 0,3%

Šapić - 9,3%

Đilas - 18,9%

Kada saberemo procente njihovih glasova, dobijamo cifru od 31.7 odsto. Dakle, da su se nekadašnje i sadašnje demokrate ujedinili, rezultat bi bio mnogo bolji.

Da podsetimo, dok je bila na vlasti u Beogradu, DS je 2008. godine osvojila 354.462, 38.9%, odnosno 45 mandata.

Rezultati ovih izbora pokazuju da sve manje građana ima poverenja u demokrate.

Svoje odbornike u Skupštini grada imaće četiri stranke, čak 20 je ispod cenzusa, od čega njih 14 nije osvojilo ni jedan odsto glasova.

BONUS VIDEO:

Evo šta Vučić kaže o tome što je Šapić osvojio više glasova od SPS na BG izborima

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.