Naprednjaci nešto jači nego u prošlom parlamentu, SPS izgubio gotovo polovinu mandata
SPS znatno lošiji nego na prethodnim izborima, Foto: Beta

izbori u beogradu

Naprednjaci nešto jači nego u prošlom parlamentu, SPS izgubio gotovo polovinu mandata


Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije ušla je u skupštinu sa 6,35 odsto osvojenih glasova ili devet mandata, što je sedam mandata manje nego što je imala u prethodnom sazivu

Objavljeno:

Lista Srpske napredne stranke (SNS) u budućem beogradskom parlamentu imaće apsolutnu većinu sa 64 mandata, što je za jedan mandat više nego u prethodnom sazivu, dok je od tradicionalnih stranaka, uz Demokratsku stranku koja nije ni prešla cenzus, najslabije prošla lista Socijalističke partije Srbije koja je izgubila nešto više od 40 odsto mandata. Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je 45,6 odsto glasasova na beogradskim izborima, odnosno 64 mandata u Skupštini Beograda, a u prethodnom sazivu imala je 63 mandata. Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije ušla je u skupštinu sa 6,35 odsto osvojenih glasova ili devet mandata, što je sedam mandata manje nego što je imala u prethodnom sazivu, u kojem je bila zajedno sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije. Od opozicionih lista u Skupštinu grada Beograda ušle su liste oko Dragana Đilasa (26 odbornika) i oko Aleksandra Šapića (11).

U dosadašnjoj skupštini Beograda, Demokratska stranka imala je 22 odbornika, dok u narednom parlamentu neće imati odbornike jer je ta lista, prema preliminarnim rezultatima CeSID-a, na juče održanim izborima osvojila 2,4 odsto glasova.

Slična sudbina zadesila je i Demokratsku stranku Srbije koja je do sada u Skupštini grada Beograda imala devet odbornika dok je u narednom sazivu neće biti jer je na izborima dobila podršku oko jedan odsto birača. I ostale izborne liste su ispod cenzusa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.