ŠTA RADITE BRE: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd!
Aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči, Foto: Šta radite bre

UPOZORENJE

ŠTA RADITE BRE: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd!

Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost, rekao Marko Mandić

Objavljeno:

Grupa građana "Šta radite bre – Marko Bastać" upozorava na veliku potencijalnu opasnost koju radioaktivni otpad na skladištu Instituta za nuklearne nauke u Vinči predstavlja za ceo Beograd.

Aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa ovim problemom.

"U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada. U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne na desetak kilometara od glavnog grada. Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost. Da bi svi bili sigurni neophodno je da stručnjaci definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu", rekao je novinarima Marko Mandić, odbornički kandidat na listi "Šta radite bre – Marko Bastać".

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.