Vesić: Kroz BG praksu prošlo 1.800 studenata
Studenti će imati šansu da se nakon prakse zaposle, Foto: Fonet

BG PRAKSA

Vesić: Kroz BG praksu prošlo 1.800 studenata

Grad Beograd BG praksu sprovodi već osam godina u saradnji sa Centrom za karijere Univerziteta u Beogradu

Objavljeno: 15:35h

Nacionalni model studentske prakse čiji je cilj da mladi steknu praktična znanja i iskustva i budu obučeni za tržište rada predstavljen je danas studentima na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Reč je o Nacionalnom modelu studentske prakse ''Moj grad - moj izbor - moja karijera'', koji je, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, nastao na osnovu BG prakse koju Grad Beograd sprovodi već osam godina u saradnji sa Centrom za karijere Univerziteta u Beogradu.

Kroz tu praksu, precizirao je Vesić, do sada je prošlo 1800 studenata sa 26 fakulteta i oko 250 mentora.

- Ta praksa podrazumeva da se studenti uključuju u rad Skupštine grada Beograda - sekretarijata ili javnih preduzeća... U zavisnosti od toga koji fakultet studiraju - pojasnio je Vesić.

Ono što ovu praksu izdvaja od većine drugih je to što je ona plaćena
Ono što ovu praksu izdvaja od većine drugih je to što je ona plaćena foto: Zorana Jevtić

Gradski menadžer je dodao da, osim što stiču iskustvo, studenti kroz BG praksu dobijaju i zaradu budući da se praksa plaća.

- Desetak studenata je nakon prakse ostalo kod nas da radi, ali problem sa BG praksom je što moramo da stvorimo uslove da više studenata nakon praske ostanu da rade u Skupštini Grada Beograda. U Gradu trenutno imamo nedostatak kadrova, pogotovo mladih, jer je administracija sve starija i zaista je neophodno da uključimo što više mladih - naveo je Vesić.

Podsetivši da je doneta zabrana o zapošljavanju u javnom sektoru, rekao je da je Grad Beograd već pokrenuo razgovore sa vladom o tome da se naprave posebne kvote za studente koji završe praksu kako bi mogli da se zaposle u lokalnoj samoupravi.

- Očekujem da ćemo već od sledeće godine imati kvotu za zapošljavanje određenog broja studenata kako bi najbolji među njima, koji budu prošli praksu, mogli da ostanu u Skupštini grada i dobiju posao, jer onda ta praksa ima smisla - istakao je Vesić.

Bonus video Espreso intervju, Ksenija Radovanović i Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.