Nikolaj Azarov, Foto: Printscreen/Facebook/Николай Азаров

izmena članka

ISPRAVKA: Nije "PLANIRAN TREĆI SVETSKI RAT PROTIV RUSIJE": Ovo je istina o tvrdnjama bivšeg premijera UKRAJINE

Ovaj članak je ispravljen posle provere činjenica

Objavljeno: 04.03.2022. 12:05h > 10:04h

Portal Espreso je 4. marta objavio tvrdnje bivšeg premijera Ukrajine Nikolaja Azarova, koji je na Fejsbuku prokomentarisao operacije ruske vojske u Ukrajini naređene od strane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Naslov ovog teksta je izmenjen, a u tekstu su dodatna pojašnjenja i izmene, kako bi se objasnila istina o ovim tvrdnjama. Izmene su urađene u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba.

Azarov je tvrdio sledeće:

"Od decembra 2021. godine Rusija je dobila podatke o NATO planovima da u Ukrajinu postavi 4 vojne brigade (dve kopnene, jednu brigadu marinaca, jednu vazdušnu i vazduhoplovnu brigadu sa mogućnošću nošenja nuklearnih bojevih glava). NATO je hteo da se dogovori o ovom ulasku trupa u leto 2022. godine, na sednici Saveta bezbednosti UN. Oni bi verovatno izazvali sukob i pokrenuli nuklearni rat protiv Rusije do kraja godine. NATO je planirao da započne 3. svetski rat nuklearnim oružjem protiv Rusije. Ključnu ulogu u ovome odigrala je sadašnja kontrolisana Amerika, vladajuća elita u Ukrajini i nacionalisti. Da bi sprečila treći svetska rat i napade na Rusiju nuklearnim oružjem, ruska vlada je odlučila da vojnom akcijom to predupredi. Zapad preko društvenih mreža potiskuje informacije. Žao im je što su im planovi uništeni, a sada Rusija ne može biti uništena nuklearnim oružjem koje je u Ukrajini i na štetu Ukrajine", istakao je Azarov.

Kako je pokazao portal Raskrinkavanje, slične optužbe Rusija iznosi godinama, ali svaki put bez dokaza.

Kako piše Raskrinkavanje, Rusija je i ranije optuživala Ukrajinu za planiranje napada na Donbas. Jedna od takvih optužbi objavljena je i u aprilu 2021. godine. Takve optužbe je Ukrajina demantovala, a navodno planirani napad nije se desio. Na sličan način, Rusija je optuživala ukrajinske snage da sceniraju “provokacije” u istočnoj Ukrajini tokom 2021.

Takve optužbe Rusija je iskoristila za zvanični narativ, koji se plasira preko medija pod kontrolom ove države, kao što je Sputnik, u kojem se opravdava invazija na Ukrajinu.

U analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 16.3.2022. godine tematizirana je slična tvrdnja, prema kojoj je Ukrajina navodno pokušavala da razvije nuklearno naoružanje, u saradnji sa Zapadom. Ustanovljeno je da je u pitanju lažna vest i potpuno izmišljena tvrdnja za koju ne postoje nikakvi dokazi. Dodatno, ta tvrdnja spada u domen narativa kojim se opravdava invazija Rusije na Ukrajinu.

Inače, na zvaničnoj stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavljeno je da je Rusija planirala da u Ukrajini instalira proruskog lidera. Upravo je Azarov, nekadašnji premijer Ukrajine, opisan kao proruski kandidat, prema izjavi koju je dala Liz Truss, ministarka inostranih poslova.

(Espreso)