Legende "večitih", Foto: Profimedia, MNPRESS

zanimljiva priča!

NEKO U KAFANU, NEKO NA ŠAH! Poslednje pripreme za "večiti derbi"! (FOTO/VIDEO)

Pritisak je bio isti, samo je vreme bilo drugačije...

Objavljeno: 24.02.2022. 13:29h > 13:47h

"Večiti derbi" između Crvene zvezde i Partizana će se odigrati po 166. put, a mnogi velikani našeg fudbala su doprineli da dan kada snagu odmeravaju crno i crveno-beli bude proglašen za praznik srpskog sporta.

Kroz istoriju je ovaj meč pratilo mnogo naboja, tenzija, nereda, kako na terenu, tako i na tribinama, ali je činjenica da je igračima najteže.

Pritisak je ogroman, a mnogi fudbaleri su imali rituale kojima su se opuštali pred meč i pokušavali da motivišu sebe i saigrače.

Zanimljive anegdote su vezane za ovaj jedinstveni sportski događaj, ali ono što je manje poznato je to kako su se fudbaleri borili "sami sa sobom".

foto: Starsport©, Espreso.co.rs

Svaki fudbaler na različit način doživljava mečeve, ali istina je da posebna motivacija za derbi nikada nije bila potrebna.

Postoje zanimljive priče o tome kako su se neki legendarni asovi beogradskih klubova pripremali za najvažniju utakmicu!

Stjepan Bobek i Bane Vukosavljević su išli pešice na utakmicu, kako bi se rasteretili. Navodno, Miloš Milutinović nije mogao da spava, Milanu Galiću se povraćalo, Dragan Džajić je uvek sedeo na istoj stolici u restoranu na Avali.

foto: Printscreen

Velibor Vasović i Dragoslav Šekularac su se nalazili ispred Gradske kafane i zajedno odlazili na meč.

Bilo je to drugo vreme, Jovan Aćimović i "Moca" Vukotić su igrali šah...

Jedna od najpoznatijih anegdota je vezana za Galića, kada mu je pre derbija kada je Partizan pobedio 5:0 pozlilo. Milutin Šoškić vratio sa zagrevanja i izmasirao mu vrat.

- Ne znam šta je, ali imam osećaj da ću danas igrati kao nikad- rekao je tada, a potom dao tri gola i odigrao jednu od najboljih utakmica u crno-belom dresu.

Dragoslav Šekularacjje bio jedan od najboljih koje je naša zamlja ikada imala u fudbalu, a radovao se "večitom derbiju" kao dete. Igrao ga je čak i kada je bio povređen. Imao je i svoj ritual da nekoliko dana uoči utakmice ode u salu na stadion Partizana da bi igrao fudbal sa igračima velikim rivalima. Potom je u šali govorio da je "pripremao teren" za nedelju i "savetovao" svoje protivnike kako da igraju.

Kako bi ovo izgledalo u današnje vreme?

Evo nekih rekorda i zanimljivosti sa dosadašnjih 165 "večitih derbija"

Najviše utakmica

Saša Ilić (Partizan) 31

Najviše golova

Marko Valok (Partizan) 13

Rekordna poseta

Na derbiju odigranom 7. novembra 1976. (1:0 za Zvezdu) bilo je oko 108.000 gledalaca (sa plaćenim ulaznicama 90.142)

Najubedljivije pobede

Rekordnu pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) 6:1. Najubedljiviju pobedu u kupu ostvario je Partizan, i to u finalu 29. novembra 1952 - 6:0.

Rekordnu pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) 6:1. Najubedljiviju pobedu u kupu ostvario je Partizan, i to u finalu 29. novembra 1952 - 6:0.

Gol direktno iz kornera

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana bio je Branislav Đukanović.

Strelci za oba kluba

Na zvaničnim večitim derbijima (prvenstveni i kup susreti) strelci za oba kluba bili su Jovan Jezerkić (tri gola za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan), Branko Zebec (pet golova za Partizan i jedan gol za Crvenu zvezdu) i Milko Đurovski (šest golova za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan).

Golmani pred obe mreže

Rade Mojović i Vladimir Stojković su jedini golmani koji su u seniorskoj konkurenciji branili za oba kluba.

Stranci u oba dresa

Gabrijel Kleo i Abubakar Umaru jedini su stranci koji su igrali i za Crvenu zvezdu i za Partizan.

Vladimir Stojković jedini je osvojio duplu krunu (prvenstvo i kup) sa oba kluba. Sa Crvenom zvezdom to je uradio u sezoni 2005/06, a potom s Partizanom u sezoni 2010/11.

(Espreso)