Bol u ramenu, Foto: Printscreen/Youtube/TVDR

BUDITE OPREZNI

BOL U RAMENIMA MOŽE BITI ZNAK I OVOGA: Dobro se pripazite

Može da ukazuje i na najgore

Objavljeno: 09.02.2022. 10:07h > 14:43h

Osnovni preduslov za izlečenje karcinoma je njegovo otkrivanje u ranom stadijumu. Isto važi i za rak pluća, a ako primetite neke od ovih simptoma, ili u najgorem slučaju više njih, nemate šta odgađati odmah se obratite doktoru.

Depresija i česte promene raspoloženja

Naučnici su ustanovili da se upravo rak pluća često povezuje s promenama raspoloženja, pa su tako depresija, anksioznost, manjak energije pa i napad panike, letargija česti kod ove vrste raka. Uzrok povezanosti još nije poznat.

Bol u ramenu

Svetski medicinski vodiči sada propisuju da svaki bol u ramenu zahteva obaveznu kompletnu radiološku dijagnostiku da bi se otklonila sumnja na karcinom pluća. Tako da, pre nego što biste započeli eventualnu fizikalnu terapiju, prvenstveno snimite rame.

Često obolevanje

foto: Profimedia

Ako ste često bolesni, imate grip ili bronhitis, prehlade, razlog može biti izrazito oslabljen imunitet.

Simptomi raka pluća su slični prehladi, gripu i infekciji,ali postoji razlika u učestalosti simptoma i u njihovom trajanju. Ako simptome imate duže vreme, obratite se bez odlaganja lekaru, koji će vas dalje uputiti na neophodna ispitivanja.

Gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak težine

Ako konstantno mršavite i hrana vam nije ukusna, nužno je da otkrijete pravi uzrok tih promena. One ponekad mogu biti potpuno bezazlene i prolaznog karaktera, ali ponekad mogu biti pokazatelj oboljenja, kao što je ovo - opasno i vrlo podmuklo.

Nenormalan rast dojki kod muškaraca

Povećanje dojki može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema, to može biti povećanja samo jedne dojke ili povećanje se može javiti u području oko bradavice.

Umor

foto: Profimedia

Umor je takođe jedan od prvih simptoma raka pluća. Umor koji je uzrokovan kancerom ne prolazi bez obzira na sve što preduzmete.

Ako ne ste odjednom umorni stalno, a da zato nemate objektivan razlog za to, obratite se lekaru.

Bolni i zadebljani prsti

Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, jedan od njih je rak pluća.

Kratkoća daha

Kratkoća daha povezana s raznim drugim bolestima,ali i sa rakom pluća. U slučaju da otežano dišete, naročito kada želite duboko udahnuti, odmah idite doktoru.

Slabost u mišićima

foto: Profimedia

Neprestan osećaj slabosti može biti jedan od prvih znakova raka pluća, posebno slabost koja se javlja u mišićima. Ako se umarate i na najmanje napore svakako se obratite lekaru bez odlaganja.

Bol u prsima, ramenima, leđima i abdominalna bol

Čak kod 1 od 4 osobe bol u grudima se javlja kao prvi simptom raka pluća, osim toga javlja se bol u mišićima i napetost, te bol na području ramena, leđa ili abdomena.

Plućna embolija je poremećaj koji nastaje nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posledičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

(Espreso)