Rudolf van Vin, Foto: Printscreen/ Youtube/ 24kitchen

kuvar

ČUVENI KUVAR RUDOLF PRIČAO O AJVARU I KAJMAKU: Pazite samo ŠTA JE IMAO DA KAŽE!

Najčešća greška koju većina ljudi pravi dok spremaju kolače, a to se, naravno, odnosi i na pripremu fila jeste osećaj pritiska

Objavljeno: 05.02.2022. 14:25h > 14:27h

Za 12 godina, koliko je na malim ekranima, Rudolf van Vin uspeo je da osvoji srca svih koji ga prate kako s lakoćom pravi kulinarske egzibicije u svojoj pekari i poslastičarnici.

Domaća javnost imala je prilike da ga upozna zahvaljujući emisijama „Rudolfova pekara“ i „Rudolfova pekara: mali pekari“.

Koje vam je omiljeno srpsko jelo i zašto?

- U Srbiji sam prvi put bio 2014. kad su poplave mnoge porodice ostavile bez doma. Želeo sam da pomognem tim nesrećnim ljudima, a pošto nisam ni vojnik, ni policajac, ni doktor, jedino što sam mogao da uradim bilo je da kuvam. I tako sam u Hotelu „Slavija“ kuvao za sve te ljude, družio se s njima, ali i kroz hranu upoznao Srbiju. Zahvaljujući toj poseti otkrio sam dva najmagičnija sastojka na svetu, a oba potiču iz vaše zemlje - kajmak i ajvar. Sve što kao prilog ima kajmak i ajvar savršenog je ukusa. Uopšte nije ni važno šta je na tanjiru dok imam kajmak i ajvar.

Pravili ste našu čuvenu Vasinu tortu. Kako vam se dopala i zašto ste odlučili da baš nju pravite?

- Prvi put kada sam je pravio to sam uradio u svojoj kuhinji za nas kod kuće i odmah sam se oduševio. Vasina torta je klasičan starinski kolač, bogatog ukusa, pomalo teška, ali uz dodatak čokolade, oraha, možda malo lešnika i pomorandže odlična je za sve. I zaista, sve moje komšije i prijatelji bili su oduševljeni kada su je probali.

Da li to znači da ćete je praviti opet?

- Otkriću vam ekskluzivnu informaciju - Vasina torta je uvršćena u novu sezonu mog serijala „Rudolfova pekara“. Bilo je veoma izazovno, jer smo snimali u avgustu kada je u studiju bilo 40 stepeni, ali smo izdržali i za gledaoce širom sveta pravo iz Srbije donosimo - Vasinu tortu.

Koji je vaš omiljeni slatkiš?

- Toliko ih ima! Čokolada je definitivno moj omiljeni sastojak, ali nažalost, ne mogu odabrati samo jedan slatkiš. To je za mene nemoguće. Smatram da je lepota života u raznovrsnosti. Ali mogu vam otkriti koji je omiljeni slatkiš mog sina koji će učestvovati u našem novom šouu. On će biti jedan od „malih pekara“ i praviće nam svoje omiljene kolače u obliku medvedića.

Otkrijte nam caku vaše čuvene čokoladne glazure.

- Najveća caka je u tome da morate da pustite da se kolač ohladi pre nego što prelijete glazuru preko njega. Svaka glazura će biti loša ako požurite da je namažete.

Šta je najbitnije za dobrog pekara?

- Možda će neko reći da je presudno iskustvo, ali ja smatram da je za dobrog poslastičara, pa i kuvara najvažniji dobar humor. Ako niste dobrodušni, ne možete se baviti ni spremanjem poslastica. Kada radim s decom, moj savet za njih je uvek - samo napravi ono što ti želiš i što se tebi dopada. Kad ih pitam da li znaju kako pekari izgledaju, neki ne znaju, neki pomenu kecelju i belu kapu, a ja im odgovorim: „Pekar je uvek nasmejan.“ Dakle, ako na licu imaš osmeh dok praviš neki kolač ili kiflice sa džemom, pola tvog posla već je završeno.

Koja je vaša poruka za mlade pekare?

- U životu svi mi imamo neke teške trenutke. Suočavamo se s gubicima. Svakodnevnicu nam komplikuju ratovi, politika, glad, ali dok god imamo tu neku snažnu i pozitivnu energiju koja se na našem licu odslikava kroz osmeh, to znači da možemo preživeti i da se možemo izboriti. Humor, ljudskost i ljubaznost su najbolji lek za sve bolesti.

Kako da nam fil uvek uspe?

- Najčešća greška koju većina ljudi pravi dok spremaju kolače, a to se, naravno, odnosi i na pripremu fila jeste osećaj pritiska. Ljudi su uvek u žurbi. Za svakog poslastičara vreme je najskuplji sastojak. Ako pravite rižoto, pastu ili pržite krompire, možete malo da zbrzate, ali za dobar kolač - morate raditi sve polako i staloženo. I još nešto - ljudi retko imaju običaj da pažljivo pročitaju recept pre pripreme. Moj savet je da ne žurite. Tako ne nastaju kolači iz snova.

(Espreso/Alo)