Kapučino, Foto: EPA/WU HONG

dnevna doza pravopisa

KAKO SE PRAVILNO PIŠE I IZGOVARA OVA REČ? Koliko puta ste pogrešno poručili KAFU, a da toga NISTE BILI SVESNI

Ova reč je nesumnjivo jedna od mnogih koje pogrešno izgovaramo.

Objavljeno: 01.02.2022. 10:39h

Koliko ste puta zatražili od konobara da vas usluži kapućinom? Ukoliko smatrate da je pravilno reći kapućino onda se varate!

FOTO: Printscreen/Youtube/Kruna VD
FOTO: Profimedia

Sudeći prema Pravopisu srpskoga jezika Matice srpske iz 2018. godine, jedini pravilan oblik je kapučino. Ova reč je nesumnjivo jedna od mnogih koje pogrešno izgovaramo.

Da, dobro ste čuli - kapučino! Imajte to na umu kada sledeći put budete naručivali ovaj napitak!

Al Paćino bi isto tako, trebalo da bude Al Pačino. Italijani zapravo koriste nešto između naših glasova „č” i „ć” kada izgovaraju ove reči. Naš čuveni lingvista, Ivan Klajn tvrdi da se kod nas uvek govorilo i Čelini, Beatriče i Kroče, pa bi shodno tome, kapučino bio jedini pravilan način izgovora.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube

Jedini izuzetak koji je priznat u pravopisu je ono „ćao”, koje je već toliko rasprostranjeno da ga ne treba menjati u „čao”. Ali, kada je u pitanju kapučino, i kada je reč o imenima – Monika Beluči, Guči, Bertoluči, onda je pravopis jasan.

Problem je u tome što, ako budete naručivali kafu „po pravopisu“, konobar će verovatno čudno da vas gleda, a prijatelji će misliti da ste uobraženi. Pa ko voli, neka proba – najbitnije je da je i kapučino isto toliko ukusan kao i kapućino. A možete i jednostavno da naručite espreso.

(Espreso/NovostiMagazin)